Palacsintasütésben verhetetlen bodzások

2023.05.22. 11:30

Jóllaktunk a tésztabundás virággal, már csak az üstben főzött lekvárt várjuk

Legalább évente kétszer mindenképp érdemes elmenni Jásdra: tavasszal, a bokorbodza virágzásakor azért, ahogy palacsintába sütik a helyi asszonyok, ősszel azért, ahogy a gyalogbodza bogyóit üstben főzik. A jásdiak, a bodzások ráadásul gyönyörű helyen élnek, falunapjukon is kihasználták ezt és hagyományos ételeikkel kínálták meg egymást, vendégeiket.

Rimányi Zita

Karner-Rehus Angéla és Rapaliné Kiskőrösi Anita tartotta a frontot a palacsintákat készítő, sürgő-forgó helyiek asztalánál, kiszolgálták az édességre vágyókat

Fotó: Rimányi Zita

– Jásd már országosan ismertté vált, annak köszönhetően, ahogy kitalálta magát, azaz az önkormányzat rájött, mi lehet az a jelkép, ami a helyieket még jobban összefogja és amire turistavonzó alkalmaikat építhetik. Kézenfekvő volt, hogy ez a bodza. Szívesen vesznek részt sokan az ezzel kapcsolatos hagyományok tovább éltetésében, ugyanakkor látogatót vonzanak ezek az alkalmak, olyan formában, hogy élhető maradhat a falu. Büszkék lehetnek rá a jásdiak, hogy jó érzékkel megtalálták ezt a tematikát, csupa jó élményt szereznek sokaknak, akiket vendégül látnak, ugyanakkor maguknak is. Munka van persze abban, hogy a helyieket, az utazókat egyaránt sikerült így megszólítani és a kistelepülés más szempontokból szintén fokozatosan fejlődik – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Bodzanapra megérkezve. 

Győry Tünde polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a jásdi Bodzanapon arról beszélt, hogy a település sikeresen találta meg közösségépítő jelképét és egyben turisztikai vonzerejét 
Fotó: Rimányi Zita

Győry Tünde polgármester a programokat ajánlotta, a fellépőket, a Kredenc zenekart, az operettslágerek ismert előadóját, Oszvald Marikát és Csordás Tibit, aki a Fiestában énekelt. Megemlítette, hogy a szomszédolás jegyében meghívták a környékbelieket kulturális produkcióikkal, és az utcabálra, ami náluk rendre hajnalig tart. A gasztrosátort sem hagyta ki a faluvezető a felsorolásából. Annak megnézése belefért az időnkbe, megint válogattunk a bokor- és gyalogbodzából készült egyedi lekvárok közt, és a jásdi hagyományokat konyhájukban őrző asszonyok révén eljutottunk a falunapi finomságok legjavához. Karner-Rehus Angéla és Rapaliné Kiskőrösi Anita tartotta a frontot a palacsintákat készítő, sürgő-forgó helyiek asztalánál, kiszolgálták az édességre vágyókat. E téren ízekben verhetetlenek a jásdiak, erre már a tavalyi Bodzanapon ráéreztünk, de azóta se nagyon találtuk párját műfajában a helyi asszonyok kezemunkájának. Aki nem hiszi, kóstolással járjon utána! Mi jóllaktunk a tésztabundás virággal, már csak az üstben főzött lekvárt várjuk, szeptemberig türelemmel kitartunk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában