Szabadság-lakótelepi Baráti Kör

2023.05.13. 19:00

Régi emlékeket élesztenek újra, erősítve a helyi közösséget

Sikeresen pályázott a Szabadság-lakótelepi Baráti Kör a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban (EKF), így lehetőségük nyílt megrendezni egy eseménysorozatot Szabadságpuszta múltja és jelene mottóval és további célokkal. Az első eseményt Arcképcsarnok címmel rendezték május 12-én a városrész közösségi házában.

Benkő Péter

Mihályfi Márta és Nagy Ibolya az eseménysorozat céljait ismertette

Fotó: Benkő Péter/Napló

A találkozón bemutatták a tervezett programokat, ismertették a célokat, és elmondták, a megvalósításhoz további lakók bevonását tervezik. A helybeliek Mihályfi Márta néprajzkutatóval korabeli fényképek segítségével felelevenítették az egykori Velty-majorság múltját, emlékeit. Elkezdték tervezett kiállításuk, majd egy később megjelenő könyv előkészítését, melyhez a városrész mindazon lakójának segítségét kérik, akiknek birtokában régi fénykép, hivatalos dokumentum, tárgyi emlék van.

A városrészen élő néprajzkutató több mint 30 éve írta dolgozatát Velty-puszta múltjáról. Lapunknak elmondta, azóta reméli, születik majd egy könyv, ez az esemény fő célja. – Sokat gondolkodtunk Márkusné Vörös Hajnalkával, a vármegyei levéltár igazgatóhelyettesével, mit tehetnénk ezért, s most úgy érezzük, az EKF révén találtunk segítséget. A keretek már adottak, most a városrész lakóival tervezzük, mivel töltsük meg – tette hozzá.

Nagy Ibolya, a baráti kör vezetője beszámolt róla, újra fel kívánják éleszteni a közösségi életet, ehhez nagy segítséget nyújt a néprajzkutató. Hozzátette, a létrehozandó gyűjteményt, kiadványt a város intézményei, a múzeum, a levéltár is hasznosíthatja majd. – Az emberek egymáshoz való kötődését hasonló programok segítik, a régi lakók közül néhányan emlékeznek még Velty-puszta múltjára, velük együtt kívánunk indulni, s ötletelünk, hogyan folytassuk – tájékoztatott.

A nyitóeseményen megjelent szabadságpusztaiak, a kép bal szélén Márkusné Vörös Hajnalka
Fotó: Benkő Péter/Napló

Kovács Áron példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, mely hozzájárul Szabadságpuszta közösségi életének alakításához, erősítéséhez, lehetőséget nyújt aktív résztvevőként bekapcsolódni az EKF programsorozatába, s megrendezni egy éves projektet.

A néprajzkutató és a baráti kör vezetője köszönetet mondott a támogatásért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában