Olvasónktól

2023.06.15. 09:00

Farkas András templomi koncertje

Farkas András operaénekes 2023. május 21-én hazalátogatott szülőfalujába, Padragkútra, és egy nagy sikerű koncertet adott a Padragi Katolikus Templomban. Megtelt a templom, közel százötvenen érkeztek a rendezvényre.

Nagy várakozással és szeretettel fogadták Andrást itthon a rokonok, barátok, ismerősök. Alig vártuk, hogy gyönyörű hangját újra hallhassuk. Egy emberként kíséri figyelemmel a településrész lakossága András pályáját, karrierépítését, ő a mi büszkeségünk. Bizonyította mindezt a sok könnybe lábadt szem is a koncert alatt. Sokan emlékeznek Andrásra, a vallásos fiatalemberre úgy is, mint Simon atya ministránsára, az egyházi szertartásokon gyakran jelen volt, felolvasott a szentírásból a misék alatt.

 

Amit Farkas Andrásról tudni illik: padragkúti, roma származású énekművész, operaénekes, 2019-ben szerezte meg a mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2012–2017 között a Jezsuita Roma Szakkollégium tagja, három évig a diákbizottság vezetője volt. 2015–2019 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. 2015-ben a szakkollégiumban hallgatótársaival megalapították a Magyarországi Ifjú Értelmiségi Romák Társasága Egyesületet, melynek elnöke.

Számos díj és ösztöndíj nyertese: 2015: Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, 2017–2019: Ajka Város Művészeti ösztöndíjasa. 2018-ban Pro Cultura Minoritatum Hungariae miniszteri díjat kapott a roma fiatalokért végzett példamutató munkájáért és a felzárkózásukat segítő tevékenységéért. 

Szólistaként énekelt a Mátyás-templomban, a Deák téri evangélikus templomban és a Magyar Állami Operaházban. A hazai fellépéseken túl többször énekelt külföldön, így Szlovákiában, Ausztriában, Csehországban, Olaszországban és Erdélyben is. Jelenleg a Győri Nemzeti Színház társulatának tagja.

Amit még Andrásról tudni kell, hogy végtelenül szerény, alázatos ember, művészetét elhivatottság és kitartó munkavégzés jellemzi. Ígérete szerint még ebben az évben újra hazalátogat, és fellép a településrészünkön.

Szabóné Preininger Csilla

Ajka-Padragkút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában