Sajtótájékoztató

2023.07.25. 12:12

Éles kritika és javaslatok

A kormányzat gazdaságpolitikája a hazai infláció legfőbb okozója, erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője hétfőn a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Hartmann Ferenc és Tóth Bertalan Fotó: Marton Attila

Tóth Bertalan arról beszélt, az „orbáni inflációt” az utóbbi hónapokban „orbáni megszorítás” követi. Úgy vélte, a legnagyobb problémát a magas infláció okozza ma Magyarországon. Szerinte az infláció okozója nem Brüsszel, hanem az elszabadult energiaárak – amelyek a kormány által az orosz Gazprommal megkötött hosszútávú gázszerződésre vezethetők vissza –, a forintgyengülés, és a 27 százalékos áfa. Kiemelte, az MSZP többször javasolta, hogy a kormány csökkentse nullára az alapélelmiszerek áfáját, vezesse ki a kiskereskedelmi különadót, ahogyan azt is, hogy az energiahordozók áfáját 27-ről 5 százalékra mérsékelje. Hozzátette, a kormány megszorításokkal próbál forrást teremteni: megszüntette a városi CSOK-ot, a babaváró hitelnél csökkentette a korhatárt. Az MSZP javasolta azt is, hogy a multinacionális cégek adóterheit növelje a kormány, a minimálbér adóterheit törölje el, a mediánbér összegéig pedig a jelenleginél alacsonyabb adóterheket alkalmazzon.

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője, frakcióvezető elmondta, országszerte 270 beruházást állított le a kormányzat. Három érintett veszprémi fejlesztés esetén arra kérte Tóth Bertalan frakcióvezetőt, hogy az idei költségvetéshez nyújtson be módosító indítványt azért, hogy a kormány támogassa a beruházást. Ezek a 8-as főút Füredi és Csatári csomópontja közötti útfejlesztés, a Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő 6,5 kilométeres útszakasz megvalósítása, valamint a veszprémi belső gyűrű hiányzó szakaszának megépítése, amelynek része lenne az új völgyhíd is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában