15 millió búzaszem

2023.07.26. 17:30

Magyarok kenyere program: a közösség és a nemzet ereje

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében szervezte meg szerdán a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program búzagyűjtő eseményét Tésen.

Juhász-Léhi István

Fotó: Benkő Péter/Napló

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében elmondta, nagy örömmel jött Tésre, hiszen a helyiek lelkesedése egészen különleges. Megjegyezte, egy évtizede annak, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bekapcsolódott a Magyarok kenyere programba. Meggyőződése szerint azok a jó cselekedetek, melyekből ez a program felépül, akkor adhatók át, ha ismerőstől, hiteles embertől látjuk azokat. A programban a gazdatársadalom segítő szándéka tetten érhető. Hiszi, hogy az adományozottak nem csak testi, hanem lelki táplálékot is kapnak.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei elnöke arról beszélt, hogy a Magyarok kenyere program búzaadományait a vármegyében a Szatmári-malom őrli meg minden évben, majd a liszt nagy része itt marad, és öt karitatív szervezethez juttatják el. Tavaly 256 gazdálkodó ajánlott fel 18080 kilogramm búzát, míg negyvenhárman pénzadománnyal járultak hozzá az alapítvány munkájához. Elmondta, a háború miatt nehéz helyzetben lévő kárpátaljai gazdákhoz egy kamionnyi vetőburgonya is érkezett, egy vármegyei gazdának hála. Kiderült: a vármegye 32.138 hektárjának nagy részét már learatták, van még lábon búza, ám az eső a minőséget rontja. Eddig 5,2 tonna búzát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák, sajnos a java takarmánybúzának felel meg.

Horváth Vivien, a NAK Magyarok kenyere program vezetője elmondta, a program mára a teljes Kárpát-medencei búzagyűjtésről szól, ám ennél többről van szó, hiszen ebben - mint fogalmazott - megmutatkozik a közösség és a nemzet ereje. Tavaly 1000 tonna búza gyűlt össze, melyből 600 tonna liszt készült. Emellett közel 100 millió forint értékben tudtak Kárpátaljára élelmiszert és rakodóeszközöket juttatni 2022-ben. 

Fodor-Bödös István, Tés polgármestere elárulta, a helyi gazdák minden eddigi rekordot felülmúlva 1200 kilogramm feletti gabonát ajánlottak fel idén.

A rendezvényen a kulturális műsor után az egyházak képviselői áldották meg a felajánlott tési búzát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában