Ünnep Öskün

2023.08.19. 16:00

Acélerős nemzet vagyunk

Szent István-napi rendezvényt tartottak a település emlékparkjában augusztus 19-én, ahol megjelent Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Ángyán Tamás polgármester, a történelmi egyházak képviselői és a szlovákiai Martos testvértelepülésről érkezettek.

Benkő Péter

Farkas Imre osztotta szét az új kenyereket Fotó: Benkő Péter

Ritka szerencsés nemzetnek nevezte a magyarokat Ovádi Péter. Mint mondta, nincs még egy nemzet Európában, mely ennyi hőssel, nemzeti ikonnal büszkélkedhet, mint mi. Jól ismerjük őket, s azokat a háborús-békés korszakokat, melyekből kinőttek, s hozzátettek ahhoz, hogy hazánk ezer év elteltével is éljen, virágozzon a Kárpát-medencében, ahova Árpád vezér elvezette hőseinket, Szent István pedig sziklaszilárd alapokra helyezte az országot. – Ez a nap egyesíti a hősöket, s minden magyar embert, akik soha nem veszítették el hitüket a szabadságban és Magyarországban. Vannak erős és gyenge nemzetek, de egy nemzet valódi ereje abban rejlik, hány száz vagy ezer éve él a történelem megpróbáltatásival, tagjai mennyire képesek összefogva egy irányba haladni. Acélerős nemzet vagyunk, hiszen 15 millió magyart emlegetünk mindig, akiket máig nem engedtünk el magunktól. Ezer év tapasztalatával pontosan tudjuk, hogyan lehet újabb ezer évig fenntartani, megerősíteni ezt a virágzó nemzetet – mondta el a képviselő.

Ángyán Tamás ünnepi beszédében tisztelettel szólt a magyar államiság alapjainak megteremtőiről. Köszönetet mondott, hogy anyaföldünk gazdag termést adott, az új kenyér illata járja be ünnepi asztalunkat, táplálja a magyarságot. Hálás azoknak, akik otthonuknak választották Ösküt családjuk számára.

Az új kenyereket Szabó Vilmos Béla evangélikus és Bikádi László Károly református lelkész áldotta meg, majd Fódi Ákos római katolikus plébános szentelte meg, s Farkas Imre alpolgármester osztotta szét. A megemlékezés koszorúit Ovádi Péter, Ángyán Tamás és a martosi Erdélyi Zoltán alpolgármester helyezte el, Schmidt Zoltán harmonikajátéka gazdagította az ünnepet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában