Lecsófesztivál Kenesén

2023.08.27. 20:00

Kitűnő hangulatban, nagy hőségben főzték meg a nyár jellegzetes ételét a Balatonnál

Klasszikus lecsóval győzött a Konyhakert csapata a 19. országos lecsófesztiválon, amit harminc csapat részvételével rendeztek meg Balatonkenesén, szombaton a zsúfolásig megtelt Széchenyi parkban, amit a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programon elnyert pályázattal újítottak fel nemrég.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, a lecsót mindenki szereti, ezért a siker most sem maradt el. A fesztivált gyönyörű helyszínen, kiváló időben, jó hangulatban rendezik meg. - Kitűnő műsorok is vonzzák a látogatókat, gratulálok a szervezőknek és a rendezőknek, köszönöm a meghívást, mindig szívesen látogatok el Balatonkenesére, a lecsófesztiválra - hangsúlyozta a képviselő. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

Jurcsó János polgármester egyebek mellett azt mondta, egyre nagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt, mely megnyújtja a nyári szezont, ezúttal az idő is kiváló, sőt, hatalmas a hőség. Hozzátette, az idén minden korábbinál több, harminc csapat nevezett, érkeztek résztvevők például Budapestről, Bajáról, Mezőkeresztesről, Győrből. 

A csapatok nagyon változatos ízben főzték meg a nyár jellegzetes ételét, a lecsót, így a mediterrántól a székelyig, a hagyományostól a roma vándorlecsóig mindenfélét készítettek. Volt, aki szarvashússal főzte meg a lecsót, más gerslit, illetve erdei gombát tett hozzá. Az összhangban nagyon sokat jelentett a zöldség és a fűszer minősége, illetve harmóniája. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

A zsűri elnökségét idén is Kocsis Bálint mesterszakács és séf vállalta el. Elmondta, a győztes Konyhakert nevű csapat válogatott, saját termelésű alapanyagokból főzött, és először vettek rész ezen a fesztiválon, melyen a csapatok egyébként sok kreatív ételt készítettek el. Ügyeltek a tálalásra, díszítésre, figyeltek az egyenruhára is. Voltak olyan csapatok, melyeket rendszeresen ez a fesztivál hoz össze évente. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

A szervezők nevében Szabó Andrea, a Balatonkenesei Művelődési Ház és Könyvtár vezetője az esemény idegenforgalmi jelentőségét emelte ki.  Az országos lecsófőző versenyen nem csak kitűnő gasztronómiai élményeket kínált a főszervező önkormányzat, hanem számos zenés, táncos, kézműves, gyermek-, illetve családoknak szóló színes programot is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában