Kincskereső projekt

2023.09.30. 21:00

A Királynék őrei lettek a legjobbak a helytörténeti vetélkedőn

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) a Veszprém Vármegyei Levéltárával (VeVL) közösen, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával rendezte meg szeptember 28-án a Kincskereső projektet, amelyben felső tagozatos általános iskolásoknak hirdettek helytörténeti vetélkedőt. A regisztrált csapatok a Hősök kapujától indultak és hét belvárosi állomás érintésével a Laczkó Dezső Múzeum mellett felállított levéltári sátornál értek célba.

Benkő Péter

Helytörténeti vetélkedőre érkeztek a fiatalok

Fotó: Benkő Péter

A vetélkedőre tíz csapat regisztrálhatott, ők a Hriszto Botev Német Nemzetiségű Nyelvoktató Általános Iskolából, a Báthory István Sportiskolai Általános Iskolából, a Kossuth Lajos és a Deák Ferenc Általános Iskolákból neveztek. – Az állomásokat bejárva egy-egy feladatot kellett megoldani a Térképvándor segítségével a négy-hat fős csapatoknak, akik számára a verseny elején bemutattuk az applikáció használatát – mondta el lapunknak Nagy Balázs Vince, a MNL VeVL főlevéltárosa, aki azt is említette, az eseményre a MNL Restaurátor Műhelyétől érkezett négy restaurátor és könyvkötő kolléga, akik a sátorban tartottak bemutatót és kézműves foglalkozást a gyerekeknek. Itt egy Térképvándor stand is üzemelt, ahol az EKF-fel közösen fejlesztett applikációról tájékoztattak, illetve helytörténeti sétát szerveztek.

Az eseményen részt vett Dallos Krisztina, az EKF kulturális projektmenedzsere, aki lapunknak azt hangsúlyozta, fontosnak tartják a helytörténeti projektek támogatásával a helyi identitás erősítését, a Térképvándor applikációt igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni. – Most a fiatalokat céloztuk meg, a múltat ismertettük meg velük a jelen technikájával, miközben élményeket, izgalmakat adtunk számukra a verseny során – fűzte hozzá.

Az első helyen végzett Királynék őrei csapat átveszi az ajándékot
Fotó: Benkő Péter

A program zárásaként a múzeum előtti téren kiderült, mely csapatok voltak a legeredményesebbek a Kincskereső projektben, illetve a Térképvándor használatában. A legjobb csapat a Királynék őrei lett a Kossuth, második az SZ-esek szintén a Kossuth, harmadik pedig a Gizellák a Botev iskolából. Boross István, a MNL VeVL igazgatója hangsúlyozta, mindenki nyert élményeket már a részvétellel, de a csapatok oklevelet és tárgyi ajándékot is kaptak, a legjobb öt csapat pedig ellátogathat az Országos Levéltárba egy szervezett kirándulás keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában