Zenei programok is voltak

2023.09.29. 14:00

A mandulát ünnepelték Balatonakaliban

Nagy örömmel vettek részt gyermekek is az országos mandulatörő versenyen Balatonakaliban, a művelődési házban. A településen második alkalommal szervezte meg az önkormányzat a jókedélyű, érdekes és hagyományőrző mandulafesztivált.

Kovács Erika

Nagy örömmel vettek rész gyermekek is a mandulatörő versenyen Balatonakaliban

Forrás: önkormányzat

– A mandula begyűjtése kitűnő közösségi élmény is egyben, vélekedett megnyitójában Koncz Imre polgármester. Örömmel szólt arról, hogy egyre többen ültetik le a község jellegzetes fáját az udvarukba, valamint a házuk elé. – Balatonakali a legnagyobb saját mandulással rendelkező magyar település, ahol ebből a fából három hektárnál nagyobb területen nyolcszáznál is több mandulafa van, hangsúlyozta, majd utalt a településre jellemző jelmondatra, mely így szól: „mandula, jó bor, vendégszeretet”. 

Koncz Imre felidézte, már őseik is sokat foglalkoztak a mandula nemesítésével. Az önkormányzat 2015. novemberében létrehozott ültetvénye, a mintegy másfél hektáron telepített 466 gyümölcsfa nagyon szépen fejlődik. A Nagymocsárnál 2020 tavaszán telepített 300 mandulafa szintén gyönyörű. Komoly elvárásaik vannak a külföldi fajtákkal szemben, mert reményeink szerint ezek jobban fogják tűrni a klímaváltozást. Mindezek mellett van egy fajtamentést szolgáló ültetvényük is. 2018 év végén 68 olyan mandulafa csemetét ültettek el, amelyek szemzőhajtásai egyrészt a volt akali kísérleti telepről, másrészt pedig Zánkáról, Okályi Iván mandulafáiról származnak. Az ültetvényeket az önkormányzat saját erőből tartjuk fenn: munkatársaink, végzik a kézi munkákat, gépeik a különféle munkákat. Mindebben meghatározó szerepe van Mészáros Gáza településüzemeltetőnek. 

A tavaszi mandulavirágzás megünneplése után rendkívül gazdag programmal rendezik meg Balatonakali jellegzetes növénye köré szervezett Mandulaszüretet, illetve a csonthéjasról szóló fesztivált Balatonakaliban. Rész lehetett venni ezúttal is egyebek mellett a növényt érintő érdekes előadásokon, idén a fagykár került fókuszba, ugyanis nagyon sok mandulavirág elfagyott. Volt a különböző fajtákból balatoni bor- és mandulakóstolás, megszervezték a második országos mandulatörő versenyt, meg lehetett kóstolni a csonthéjas terméséből készített különféle ételeket, illetve édességeket. A szervezők kitűnő zenei programokról is gondoskodtak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában