Séta

2023.09.11. 14:00

Az emlékezés jegyében bányászlámpás felvonulást tartottak Várpalotán

Bányászlámpás felvonulást szervezett a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület. A Kálvária városrészből indultak, s a belvárost érintve egészen a Szent Borbála téri bányász emlékhelyig sétáltak a résztvevők.

Szabó Péter Dániel

Többen bányászruhában vettek részt a hagyományteremtő céllal megrendezett felvonuláson Fotó: Szabó Péter Dániel

Az első alkalommal életre hívott kezdeményezéshez csatlakozott a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület és a Rákóczi Telepi Baráti Kör is. 

– Három civil szervezet fogott össze azzal a céllal, hogy emlékezzünk és emlékeztessük a városlakókat a település bányász múltjára. A kálváriai Munkás szobortól indultunk, majd a régi rendőrségnél levő bányász szobrot és a polgármesteri hivatal előtt álló vájárfiú szobrot érintve jutottunk el a Szent Borbála térre. Nagy örömünkre sokan érdeklődtek a kezdeményezés iránt, már az induláskor ötvennél is többen gyűltek össze, többen közülük bányászruhában, bányászlámpával felszerelkezve – mondta el kérdésünkre Juhosné Vavró Zsuzsanna, a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület elnöke.  

A bányászlámpás felvonulás keretében mutatta be Szalóné Bakos Judit édesapja, Bakos Miklós: Karcolatok című könyvét. A kiadvány Bátor Antal és a városvédő egyesület támogatásával jelent meg, első ízben mintegy 100 példányban.

A rendhagyó túra állomásain Buzási István nyugalmazott bányamérnök, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke idézte fel a helyi szénbányászat történetét, valamint a felvonulást végigkísérte a Várpalotai Bányász Fúvószenekar is.

Az első bányászlámpás felvonulás végállomásán, a Szent Borbála téren a Rákóczi Telepi Baráti Kör várta a résztvevőket ízletes bányászszendviccsel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában