Országismertető kiránduláson

2023.09.01. 13:00

Pályázat tette lehetővé az útjukat

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Bethlen Gábor Alapkezelő által pozitívan elbírált pályázatának köszönhetően kis-lengyelországi (Małopolska) utat szervezett nemrég.

Benkő Péter

Kis-lengyelországi utat szervezett a nemzetiségi önkormányzat. A képen a kirándulás résztvevői

Forrás: nemzetiségi önkormányzat

Ott-tartózkodásuk alatt a Hegyi Népek Zakopanei Népművészeti Fesztiválja (Międzynarodowy Festival Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem) zajlott, idén már 54. alkalommal, így az esemény vendégei lehettek, ezenkívül megtekintették a górali hagyományos menyegzőt és az azt követő mulatságot, a népi szokásokkal kapcsolatos előadásokat és sok külföldi népi csoport fellépését. 

Elsétáltak a Fatimai Szűz­anya-kegyhely templomához, amely előtt II. János Pál pápa 1,8 méteres bronzszobra áll, magas gránittalapzaton. A templomot a helybeli hívek építették hálaadományként a pápa életéért, aki ellen 1981. május 13-án, a Fatimai Szűzanya ünnepén követtek el merényletet a római Szent Péter téren. 

Az országismertető kirándulás során ellátogattak a Pieniny Nemzeti Parkhoz Sromowcére és környékére, tutajoztak a dunajeci áttörésen, megkóstolták Szczawnica híres savanyú gyógy­vizeit. A zakopanei Peksowy Brzyzek ótemetőben sikerült megtalálniuk Waclaw Felczak kárpáti futár sírját. Gubalówka és az alatta lévő piac sem maradt ki a programból, ahogy más, egyéb nevezetességek megtekintése sem. 

A veszprémiek bátrabb csoportja lanovkával feljutott a Gáspár-hegy csúcsára, ahonnan páratlan kilátás nyílik Zakopanére és környékére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában