Nem divatból öltöztek rózsaszínbe

2023.10.24. 11:30

A mellrák ellen sétáltak Veszprémben (galéria)

A Fagyöngy Egyesület szombaton immár tizenkettedik alkalommal szervezte meg Veszprémben a mellrák elleni sétát.

Juhász-Léhi István

A Fagyöngy Egyesület a mellrák elleni küzdelmet és a betegségben szenvedők megsegítését tűzte ki célul

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

A gyülekező helyszíne a kórház főbejárata előtt volt, ahol Hornyák Lajos főorvos szólt a sokasághoz a szűrővizsgálatok fontosságáról, és hangsúlyozta, hogy nem szabad tabuként kezelni a mellrák kérdését. Arra biztatta a hölgyeket, hogy párjukkal, férjükkel is beszélgessenek minderről, és legyenek társak a szűrővizsgálatoknál is.

Hegedűs Barbara alpolgármester abbéli örömének adott hangot, hogy minden korosztály képviselteti magát a veszprémi sétán, ami azt is mutatja, a rákszűrés közös küzdelem és társadalmi felelősség is. Szerinte fontos az is, hogy a család és a barátok is egymás mellett álljanak a küzdelemben. Kiemelte a Fagyöngy Egyesület munkáját, amelynek tagjai évről évre megszervezik a sétát, és felhívják a figyelmet a megelőzésre. 

Mint megtudtuk, a Fagyöngy Egyesület a mellrák elleni küzdelmet és a betegségben szenvedők megsegítését tűzte ki célul, ezért szervezi meg minden októberben a sétát a megyei kórháztól a Kossuth utcáig. Sikerült megszólaltatnunk Lángné Janni Margitot, az egyesület alapító elnökét, aki most jelentette be, hogy leköszön posztjáról, átadja a stafétát a fiataloknak. Elmondta, 2012-ben indult az első séta, amit megálmodott, és azóta nagyon sokan melléjük álltak abban az ügyben, melyben csak összefogással lehet eredményeket elérni. Kiemelte, hálásak a város, a kórház és a színház támogatásáért, és felhívta a figyelmet a szűrésre, az önvizsgálat fontoságára. Jó hírt is közölt az alapító: a 45–65 év közötti korosztályt hamarosan kibővítik a 40–70 év között élőkre a szűrések kapcsán. 

Az új elnök, Reitner-Szanyi Anita az indulás előtt elmondta, öt éve került a Fagyöngy Egyesülethez fiatal érintettként. Hatalmas segítség volt számára, hogy olyan gyógyult betegekkel találkozhatott, akik felkarolták és támogatták. Szerinte nagyon jó alapokkal rendelkezik az egyesület, ugyanakkor szeretnének a fiatalabb korosztály felé fordulni.

A rendezvény résztvevői – akik között jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Oberfank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser, igazgatóhelyettes – a színház előcsarnokába is betértek, ahol szakorvosi előadások mellett Hirschl Laura és Keller Márton színészek tolmácsolásában a Lázas ifjúság…  című előadás néhány dalát hallgathatták meg, míg a Kossuth utcán a Veszprém Bakony Táncegyüttes néptáncosai várták a séta résztvevőit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában