Az összefogás a környékben magáért beszél

2023.10.28. 20:00

Zsíroskenyér-parti – összetartó közösség a kertvárosban (képgaléria)

Tizedik alkalommal gyűltek össze egy kellemes zsíroskenyér-partira, beszélgetésre a Budapest út és a Gyöngyvirág utca közötti terület lakói a Kertvárosi Városvédő Egyesület szervezésében. A délutánra szokás szerint finom szendvicsekkel, lila hagymával, paprikával, pogácsával készültek a résztvevők, s a hűvös időben jólesett a forró tea és a pálinka, ízlés szerint.

Benkő Péter

A legtöbb szomszéd jól ismeri egymást, valódi közösséget alkotnak

Fotó: Fülöp Ildikó

Az összejövetelt 2010-ben rendezték először, idén Porga Gyula polgármester is csatlakozott az együttléthez. A városrész Brányi Mária alpolgármester választókörzetéhez tartozik, aki tájékoztatta lapunkat arról, hogy ezekre a Viola utcai együttlétekre sorban érkeznek a környékbeliek, beszélgetésük témája pedig az élet minden területét érinti. Tavaly például az Veszprém–Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa programra tekintettek várakozással, latolgatták, milyen sikere lesz, mára pedig aktuálissá vált megvitatni azt is, mi és hogyan zajlott eddig a program kapcsán. – Bármilyen más téma szóba kerül, például, hogy mi zajlott a választókörzetben, és hogy minek kellene-lehetne még megtörténnie. Az utca felújítása apropóján itt, az utca garázssori ágán, az egykori nagy diófa emlékének árnyékában gyűltünk össze, ez lett az összejövetel állandó helyszíne – mondta el Brányi Mária.

Az egyesület elnöke, Szabó Péterné, Lujzika az esemény „motorja”. Szólt arról, az összefogás a környékben magáért beszél, akik süteményekkel-szendvicsekkel készültek, az utcát takarították, mindenki eljött, a legtöbb szomszéd jól ismeri egymást, valódi közösséget alkotnak. – Az 1970-től kezdődően itt élők, tehát az eredeti lakók mint egy nagy család, úgy összetartanak, és a fiatalokat, az új lakókat szinte üldözzük a szeretetükkel. A mai beszélgetés témái spontán módon születtek, minden szóba került, ami a környékben, a kertvárosban élőket érdekli és érinti, közösségünkről pedig fontos kiemelni, hogy a jóindulat, az egymás iránti szeretet alakította, formálta ezt a mai napig összeszokott társaságot – tudtuk meg Lujzikától.

A zsákutca végében kezdődő zsíroskenyér-partit időközben áttelepítették az egyik közeli garázsba, mert a résztvevők mellett egy nem várt „vendég”, a csepergő eső is bekapcsolódott a maga módján a délután eseményeibe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában