Bajtársak

2023.11.10. 21:12

Kollégánkat is kitüntették az 56-os szervezet veszprémi jubileumi ünnepségén

A veszprémi Városháza Kossuth-termében ünnepelte csütörtökön a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet 30 éves jubileumát.

Veol.hu

A veszprémi Városháza Kossuth-termében ünnepelte 30 éves jubileumát csütörtökön a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke köszöntötte az ünneplőket. Elmondta: amikor 1956. november 4-én a szovjet terrorállam hadereje lerohanta Magyarországot, köztük Veszprémet is, akkor Budapest után Veszprémben voltak a legnagyobb harcok. Majd amikor a megszállók '56 november 8-án megkezdték a veszprémi várbörtönben, valamint a Megyeháza pincéjében fogva tartott ifjú nemzetőrök deportálását a Szovjetunióba, akkor Budapest után a legtöbb személyt Veszprémből vittek el. Kijelentette, Veszprém most élő polgársága büszke lehet az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás napjaiban élő elődjeikre. 

Magyar Vidék Országos 56’-os Szövetség 30 éves jubileum
Veszprém most élő polgársága büszke lehet az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás napjaiban élő elődjeikre - hangzott el az ünnepségen
Fotó: Nagy Lajos / Napló

Közösségük megalakulásakor a Veszprémből egykor elhurcolt 90 honfitársunk közül több mint harmincan csatlakoztak hozzájuk, és tíz évvel ezelőtt, amikor a törvényszék épületének oldalán a deportáltak emléktábláját avatták, még tizennyolc egykori túlélő volt jelen, mára csak Suri Kálmán bajtársuk maradt, aki a Veszprémben még élő utolsó egykor a Szovjetunióba deportált személy.

Úgy fogalmazott Pintér Kornél: sajnos egyre többen vannak azon 56-os bajtársaik, akik a hadak útját járva már nem lehetnek közöttünk. 

Ilyen bajtársunk volt alapító elnökünk, a tizenkilenc évvel ezelőtt elhunyt vitéz Németh László elnök, akinek ezen szavai indítanak minden megemlékezés szervezésére: "Ha egymásért nem harangozunk, értünk sem fog senki" idézte a nagy elődöt az elnök. 

Nekünk hátul maradóknak ezért kell folyamatosan emlékezni és emlékeztetni, hiszen egy idő után az egykori résztvevők már nem mondhatják el az igazságot. Pedig ők életükkel, életútjukkal példázták a lánglelkű magyar hazafi székesfehérvári megyéspüspök, Prohászka Ottokár szavait: „Légy olyan, mint a madár, mely alól, ha kivágják a fát, nem zuhan le, hanem még magasabbra repül". Az 55. évfordulón, csupán tizenkét évvel ezelőtt rendezett megemlékezésünkön a széksorokban helyet foglaló bajtársaink összesen több mint 250 évet töltöttek 1945 óta a bolsevista diktatúra börtöneiben – fogalmazott Pintér Kornél. 

Hozzátette, közülük is kiemelkedtek néhai vitéz Szarka János és a még ma is élő vitéz Molnár József, a maguk rabságban töltött 14-14 évével. 

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere arról beszélt, kevés olyan szervezet van, amely hosszú évtizedeken át tud emberségből, hazafiasságból, nemzettudatból példát mutatni, amiért köszönet jár. Kiemelte, nemcsak az elődök iránti tiszteletet képviseli a szövetség, hanem jó példát mutat a fiataloknak is, ez a példaátadás. Ez az örökségátültetés az, ami a nemzet javát szolgálja, és ami miatt el tudjuk azt hinni, hogyha ilyen sorfordító helyzetek alakulnak, akkor mi is képesek leszünk azért, hogy összefogjunk és tegyünk hazánkért és nemzetünkért, húzta alá. 

Nagy Károly apát
A rendezvényen bensőséges hangulatú, személyes hangvételű beszédet mondott vitéz Nagy Károly címzetes apát
Fotó: Nagy Lajos / Napló

A rendezvényen bensőséges hangulatú, személyes hangvételű beszédet mondott vitéz Nagy Károly címzetes apát, székesegyházi kanonok, a veszprémi Szent Mihály-bazilika főszékesegyház nyugalmazott plébánosa. 

Az ünnepség zárásaként elismeréseket adtak át: lapunk, a Veszprém Vármegyei Napló, Balla Emőke főszerkesztő, és Juhász-Léhi István vehetett át oklevet és emlékérmet. Újságíró kollégánk a Magyarságért Érdemrend kitüntetést is átvehette Pintér Kornél elnöktől. 

Az eseményen a Szirt Együttes adott hangversenyt, Pintér Zselyke pedig szavalatával tette még ünnepibbé a napot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában