Egészségügy

2023.11.14. 08:36

Példaértékű a veszprémi pszichiátriai ellátás

Hazánkban 34 pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó elindítása és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása valósulhatott meg egy 4,724 milliárd forint összköltségvetésű EFOP-projekt révén, hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón Veszprémben, a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

Az Országos Kórházi Főigazgatóság konzorciumvezetésével megvalósult projekt záróeseményének a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc adott otthont, melyet az intézmény főigazgatója nyitott meg. 

Töreki-Vörös Ibolya köszöntőjében elmondta, a projekt révén a Veszprém vármegyei kórházban összesen 490 négyzetméternyi terület újult meg, a közel 101,6 millió forintból elkészült felújítási munka 2022-ben ért véget. Balczár Lajos, a felnőtt pszichiátriai szakrendelő és gondozó vezető főorvosa a nappali terápiás részleg működéséről kifejtette, az az ellátás elsősorban pszichotikus betegségben, súlyos személyiségzavarban, illetve demenciában szenvedő betegek részére nyújt segítséget, akiknél a család megfelelő hátteret tud biztosítani éjszakára és hétvégére is. A kezelések mellett diagnosztikus munka, a pszichoedukáció, a rehabilitációs és közösségi gondozási terv kidolgozása is a nappali terápiás részleg keretében zajlik. Vagyis ez az ellátás a közösségi pszichiátriai ellátással és rehabilitációs szolgáltatással integráltan működik, és akkor alkalmazzák, amikor a gondozott betegnél intenzív orvosi, nővéri, rehabilitációs tevékenységre, például rehabilitációs felmérésekre van szükség. A nappali ellátásnál a betegek hétköznap hat órát tartózkodnak a nappali terápiás részlegben. 

Fotó: Nagy Lajos 

Az új beruházás több előnnyel is jár: a nappali terápia lakossághoz közeli ellátást kínál, a kórházi ellátás tehermentesítésével költséghatékony és csökkenthető a betegek stigmatizációja, társadalmi kirekesztése. Veszprémben a pszichiátria betegek gyógyításához, gondozásához szükséges minden diagnosztikus és terápiás lehetőség rendelkezésre áll, és jóval komplexebb a modell, melyet a kiváló szakorvosok működtetnek. A pszichiátriai betegellátás Veszprémi modellje szakmai körökben példaértékű, ugyanis a vármegyei pszichiátriai gondozó és a szociális alapellátás összekapcsolása egy alapítvánnyal történik, mely a szociális közösségi ellátás, a nappali ellátás, valamint az egészségügyi pszichiátriai járóbeteg szakellátás integrációján alapul. Veszprém vármegye az egyik nyertese volt ennek a beruházásnak, hisz akik már jártak a Komakút téri szakrendelőnkben található felnőtt, illetve gyermek-és ifjúságpszichiátriai gondozóinkban láthatták, hogy az európai uniós pályázattal modern, korszerű környezetben fogadják pácienseiket a kórház munkatársai. Mint ismert, a mentális betegségek gyakorisága indokolta az országos szintű fejlesztést, hiszen a súlyos és/vagy krónikus pszichiátriai megbetegedések, például a szkizofrénia, a depresszió, a demencia emberek százezreit érintik. Az alkoholizmust népbetegség. Körülbelül 2,5 millió ember szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. Kiderült továbbá, korábban a gyermekeket ellátó gondozó a veszprémi Cholnoky lakótelepen működött, ma mindkét szervezeti egység, így a gyermek-és ifjúsági pszichiátriai szakrendelés és gondozó, valamint a felnőtt pszichiátriai szakrendelő és gondozó is a Komakút téri épületben van. Utóbbinak szolgáltatási köre bővült a nappali terápiás részleggel. A beruházással új csoportszobákat, orvosi és nővérszobákat alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat, megújultak a vizes helyiségek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában