Hangverseny

2023.12.30. 15:30

Jubileumot ünnepel a Bányász fúvószenekar

A 2024-ben fennállásának 95. évfordulóját ünneplő Várpalotai Bányász Fúvószenekar adott karácsony előtt koncertet a Thury-várban. Több közismert zenemű csendült fel az esten, Ennio Morricone művei mellett Edvard Grieg- és Pécsi József-szerzeményeket is hallhatott a rendezvénytermet megtöltő közönség.

Szabó Péter Dániel

2024-ben fennállásának 95. évfordulóját ünnepli a Szellinger Tamás karmester vezette Várpalotai Bányász Fúvószenekar

Fotó: Szabó Péter Dániel

Több mint tíz éve él már a hagyomány, miszerint minden évben egy karácsonyi vagy évzáró koncert keretében mutatja be a zenekedvelő közönségnek a Várpalotai Bányász Fúvószenekar azokat a műveket, melyeket év közben vett fel a repertoárjába. 

A művészeti együttes hangversenyének elején Campanari-Talabér Márta polgármester és Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője gyújtotta meg a gyertyát az adventi koszorún.  

– Az adventi koncert a közönséggel való személyes találkozás és az örömzene üzenetén túl egyben elszámolás is a zenekar, illetve a közönség felé az egész éves munkáról – mondta el Szellinger Tamás. A Várpalotai Bányász Fúvószenekar karmestere hozzátette, a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Thury-vár rendezvénytermének akusztikai adottságait figyelembe véve állította össze a művészeti együttes az est repertoárját. 

A programban elhangzott többek között Edvard Grieg Henrik Ibsen Peer Gynt című színpadi művéhez komponált egyik hangversenyszvitje és a Pécsi József által írt Dörmögő Dömör Istók gazda udvarán című szerzemény, melyet sokan a tv-maci zenéjeként is ismerhetnek. 

Emellett Ennio Morricone- és Benny Golson-műveket hallhatott a közönség, amely hatalmas tapssal jutalmazta a Jégvarázs című animációs mesefilm Let it snow című betétdalának fúvószenekarra írt változatát is.

Az esten szólót játszott Vaszily Annamária fagottművész, Szemes Zsuzsa, a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola oboatanára és trombitán Tamás Gábor, a Bányász fúvószenekar tagja. Szólót énekelt Mellárné Mikolics Judit. 

Várpalota kiemelt művészeti együttese 2024-ben ünnepli alapításának 95. évfordulóját. A jubileum kapcsán egy nívós koncerttel is készülnek, melyet a tervek szerint a nyár folyamán hallhat majd a zenekedvelő közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában