Civilek

2023.12.05. 11:30

Megválasztották az év Veszprém vármegyei önkénteseit (képgaléria)

Fontos számukra az önkéntesség elismerése, ennek okán a nem mindennapi erőfeszítések nagyrabecsülésének kifejezésére hozták létre a Veszprém Vármegye Önkéntese Díjat, melyet hétfőn 10. alkalommal adott át a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület az Agórában.

Juhász-Léhi István

Több elismerést is átadtak

Fotó: Fülöp Ildikó

Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés alelnöke ünnepi megnyitójában elmondta, egy évvel ezelőtt is őt érte az a megtiszteltetés, hogy elmondhatta gondolatait a rendezvényen.

– Eltelt egy év, és biztos vagyok abban, hogy a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok ez alatt az egy év alatt is nagyon sok fontos munkát és feladatot végeztek el – fogalmazott. – Nincs olyan témakör Magyarországon ma, melyben a civil szervezetek ne végeznének önkéntes feladatokat, és nincs a társadalomnak olyan szegmense, ahol ne fejtenék ki a munkájukat. Legyen szó a családokról, a fiatalokról, legyen szó a gyermekekről, a fogyatékkal élőkről, az idősekről, a környezetünkről, az egészségről, vagy akár a művészetekről. De számtalan rendezvényt vagy kulturális eseményt szintén civil szervezetek rendeznek. Az életünk sem működhetne az önök munkája nélkül, nem működnének az önkormányzatok, a településeink, a közösségeink, hiszen a közösség létrehozásának, megtartásának az alapköveit adja a civil egyesületek munkája. 

Beszélt arról is, hogy ő is belelát ebbe a munkába, hiszen maga önkéntesként is dolgozik az állatvédelem területén. – Nagyon sok nehézség is van ebben a munkában, de hogyha csak a pozitív oldaláról nézem, akkor minden napra jut valami kis jó cselekedet, ami lelki feltöltődést ad nekem – árulta el az alelnök asszony. – A civil szervezetek vezetői, tagjai, önkéntesei kiemelkedő munkát végeznek, átlagon felül teljesítenek, amiért nem kapnak rendszeres bért, juttatást, fizetést, de társadalmi megbecsülést sem. A ma esti rendezvény is ezt a célt szolgálja: azt, hogy kifejezhessük a hálánkat, a megbecsülésünket feléjük. 

Varga Endre, a Veszprém Vármegyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke arról tájékoztatott az ünnepi pillanatok előtt, hogy idén rekordszámú jelölés érkezett, és összesen 58 díjat, oklevelet adnak ki.

– Úgy érzem, sikeres évet zártunk, a civil szervezetek kezdenek magukhoz térni, nagy lelkesedéssel, új aktivitással álltak neki az évnek – fogalmazott, s kiemelte az idei civil napot, hiszen a koncertekkel együtt több mint ötezren voltak az eseményen. – Remélem, jövőre is lesz civil nap, de 2024-ben szeretnénk a gazdasági szféra jelöltjeit is megtalálni, akik sokat tettek a civil szféráért. 

2023-ban Az év Veszprém vármegyei ifjú önkéntese díjat Detre Anita érdemelte ki, míg Varga Antal lett Az év Veszprém vármegyei önkéntese. Ugyanakkor kiadtak egy különdíjat is több évtizedes önkéntes és civil szervezeti tevékenységért, melyet Szauer Rózsa vehetett át.

A Zenével Írt Történelem Egyesület zenés műsor adott a bensőséges hangulatú eseményen, melyet pezsgős koccintás zárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában