Balatoni vízszint

2023.12.27. 16:55

Nem nyitják meg a Siót

A Balaton vízszintje december eleje óta közel 14 centiméternyit emelkedett, az értékek mostanra a 110 centiméteres üzemi vízszintmaximumot is meghaladták. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) továbbra is zárva tartja a Sió-zsilipet.

Tóth B. Zsuzsa

Nemcsak a horgászcsónak, a tó medre is megtelt, már a nyári, 120 centiméteres szabályozási szintet is meghaladta a Balaton vize

Fotó: Napló

A december 27-i értékek szerint a tó átlagos vízállása 117 centiméter, ez hét centiméterrel magasabb a téli szabályozásban megengedettnél. A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint télen 110 centiméteres az üzemi vízszintmaximum, az ezt elérő átlagos vízállás esetén megnyitható a Sió-zsilip. 

Az OVF korábbi közlése szerint a vízeresztés a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik. A vízügy nyilatkozata szerint csak akkor indokolt a vízeresztés, ha a vízszint eléri a minden hónap első napjára rögzített átlagos vízállás maximumát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában