Dimitrov

2024.01.05. 17:30

A főhomlokzat már a régi helyén, megújulva

Újra eredeti fényében ragyog az egykori Dimitrov Megyei Művelődési Központ főhomlokzatán Marosán László szobrászművész 1979-ben készített Művelődés-térplasztika című alkotása. A nonfiguratív kompozíciót a fejépület megújítása kapcsán restaurálták.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Ha elhangzik a városban a Dimitrov név, a veszprémieknek nem Georgi Dimitrov, az egykori bolgár miniszterelnök, hanem egyértelműen a régi művelődési központ jut eszükbe. Nem véletlenül – gyerek- és fiatalkorunkban ide jártunk, itt művelődtünk-szórakoztunk, néha a színpadon is megmutattuk tudásunkat, ismertük az egész épületet. Számos kiállítást is megcsodáltunk itt.

A Dózsa György út elején lévő épület több mint tíz évig üresen állt, új funkcióját sokáig keresték, mígnem a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében az egyik szárnyában 1100 négyzetméteren megújulhatott huszonhat helyiség, ezekben stúdió, próba- és képzőművészi alkotótermek vannak, mindemellett felújították a vizesblokkot és a lépcsőházat. Az épületrész termeiben helyi zenészek és képzőművészek kaptak helyet.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Leglátványosabb mégis talán a Marosán-kompozíció a főhomlokzaton, mely mintha vadonatúj lenne, csillog a délelőtti napfényben. Ki ne ismerné ezt az alkotást a városban? Az épület viszont még el van kerítve, jól látszanak az építés nyomai, ami talán azt sejteti, folytatják a felújítást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában