Turizmus

2024.01.06. 15:53

Nehéz időszak, de sikeres évad

Az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb éve volt 2023, akár a gazdaság, akár a politika oldaláról nézzük. Magas inflációval, a szomszédunkban zajló háborúval együtt sok olyan esemény volt, amely miatt aggódnunk kellett. Amit viszont pozitívumként lehet említeni, az a térségben is jól teljesítő turisztika, valamint az, hogy Veszprém és a Bakony–Balaton térsége Európa kulturális fővárosaként egy példátlanul sikeres évadot tudhat maga mögött. Erről Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő beszélt ünnepi köszöntőjében az újévi fogadáson csütörtökön este.

Szijártó János

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter azt hangsúlyozta a badacsonytomaji újévi fogadáson, hogy Veszprém és a Bakony–Balaton térség Európa kulturális fővárosaként egy hosszú távon is előnyökkel járó, példátlanul sikeres évadot tudhat maga mögött

Fotó: Szijártó János

Badacsony turisztikai központjában, az ikonikus Hab­leányban kívánt boldog új évet a miniszter, már a 2024-es évre előretekintve. Részben utalt az EKF hosszabb távon is érezhető előnyös hatásaira, illetve érintett több, már az idei évvel kapcsolatos témát.

– A gazdasági mutatók tekintetében a jó előjelek mellett törékenység is megfigyelhető, de azért mégis úgy tűnik, mintha a pozitív előjelek lennének többségben. Megérkezett kétcsomagnyi európai uniós forrás, az egyik egy közel 480 millió eurós előleg, a másik pedig a várva várt 450 millió eurós utófinanszírozás, amely a már elindult projektek finanszírozását biztosítja. 2024 választási év is lesz, ami minden bizonnyal vitákat generál majd, ám vannak olyan közös pontok, amelyben mindenki egyetért. Például abban, hogy jó élni, jó itt élni, hogy jó családtagokkal, barátokkal körülvenni magunkat, közösséghez tartozni – mondta a miniszter, s mindezek figyelembevételével azt kívánta, hogy minél kevesebb viszályt, veszekedést, ám sokkal több boldogságot, örömet hozzon az idei esztendő mindannyiunk számára.

Krisztin N. László polgármester hasonló jókívánságokat fogalmazott meg, és egyben köszönetet mondott az elmúlt évet jellemző széles körű együttműködésben részt vevőknek, majd összefoglalta a badacsonytomaji önkormányzat 2023-as évének legfőbb eredményeit, s vázolta jövőbeni céljait. A környező településekkel való együttműködés fontosságát külön kiemelte, de a hivatalos és civil szervezetek, vállalkozások lényeges szerepére is kitért. – Ami a költségvetést illeti, 1,7 milliárd forintból gazdálkodik a város, amit természetesen a pályázati források növelhetnek. Ebből 40 millió forint a lekötött pénz, a szabad pénzkészlet 310 millió, a tartalék 244 millió forint. Mindez igazolja a takarékos, átgondolt gazdálkodást, ami a jövőben is alapvető cél marad az önkormányzat számára – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában