Belterületi vadelejtés

2024.02.29. 12:00

Róka kerülgetett büfét Zircen, Jásdon a templomhoz járnak szarvasok – a vadász tud megoldást

Iskolaudvarra tévedt be róka korábban Zircen, és a közelmúltban büfét kerülgetett. A szarvasok pedig már régóta garázdálkodnak Jásdon, bejárnak a templomhoz a faluba. Hivatásos vadász mondta el, mi lehet a megoldás, ha féltik értékeiket a lakosok, félnek tőlük, a veszettségtől.

Rimányi Zita

– Meg kell érteni, hogy nem véletlenül vannak szigorú szabályai a belterületi vadelejtésnek. Bármilyen nagy kárt okoznak a településeken, a kilövésüknél a legfőbb szempont az emberélet védelme, s persze a haszon- és a háziállatoknak, a vagyontárgyaknak sem eshet bajuk. Az a tapasztalatom, hogy a hatóságok már jobban bíznak bennünk e téren, mivel több sikeresen teljesített megbízás nyomán meggyőződtek arról, hogy gyakorlottak vagyunk. Működhet ez veszélytelenül, mert betartjuk a szabályokat és rendelkezünk a kellő szakértelemmel. Ha elvégezzük a helyszíni felmérést, akkor rizikómentes lesz az elejtés, tudjuk hogyan és hova kell csalni az állatot – mondta el Protár András hivatásos vadász, a Projagd-Vill Kft. vezetője, aki munkatársaival jelenleg is vaddisznókat ritkít Fűzfőn és Szigligeten. A befogottakat le kell lőni, mivel a sertéspestis esetleges terjedése okán mintát kell belőlük venni. 

A zirci és a jásdi esetek kapcsán a szakember tanácsát kértük. Szavai szerint ott, ahol nem vadászhat a vadászatra jogosult társaság, nincs felelőssége a vadakat illetően. Tehát akkor sem, ha betévednek lakott területre. Ilyenkor belterületi vadelejtésről lehet szó, amit magánszemély, önkormányzat rendelhet meg ilyen tevékenységet végzőktől, és állnia kell a költségeket. Mivel a vad az államé, az elejtett állat testét az illetékes vadásztársaság viszi el, abból bevétele van. Ezért Protár András szerint egy alapot lehetne létrehozni, amelybe a belterületen elejtett vadakból származó bevétel egy része kerülhetne, és az így létrejövő forrásra pályázhatnának az önkormányzatok. Ez egy ötlet.

Mi történik, ha hívják a hivatásos vadászt egy városba rókát befogni? Szakértőnk tájékoztatása szerint élve fogó csapdával, egy ketreccel mennének a helyszínre, amelybe csalit raknak. Felmérnék, hova érdemes rakni, kotorék közelébe. Ha macska, kutya beletéved, ki tudják engedni. Ha egy faluban szarvasokat kellene kilőniük, akkor megkeresnék az úgynevezett váltót, amin rendszeresen közlekednek, és azon belül egy olyan pontot választanának, ahol a lövés senkit, semmit nem veszélyeztet. Hangtompítót használnak, és a szabályokat betartva minden lövés előtt és után jelzik azt a rendőrségnek.

Akkor szoktak bejelentéseket tenni a vadakról a béketűrésüket vesztett lakosok a tapasztalatok alapján, ha már sírokat is feltúrnak, vagy embert megharapva veszettséget okozhatnak. Mivel települések belterületén nem vakcinázzák ez ellen a rókákat, a városban feltűnő ravaszdi nagyobb eséllyel terjeszti ezt a betegséget, és más fertőző kórokat hordoz. Azt szintén megjegyezte a szakember, hogy manapság a vadállatok nagy része már olyan géneket hordoz, melyek révén nem félnek az emberektől. Ha szemben találjuk eggyel magunkat az utcán, akkor is, ha hirtelen terem előttünk, ezért megijedünk és megijesztjük, az a fontos, hogy hagyjunk neki helyet elmenekülni, húzódjunk félre. 

Olvasóink a témában elküldhetik kérdéseiket lapunknak a [email protected] e-mail-címre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában