Változás: "Ilyen volt, ilyen lett" képpárok

2024.03.23. 17:00

Olaszfalu régen és most – újrafotóztuk archív képek helyszíneit (képgaléria)

Rimányi Zita

Újrafotóztuk archív fényképek helyszíneit Zircen, Bakonytamásiban és már Olaszfaluban is. Az ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárok sorában az utóbbiaknak egy fájdalmas péntek évfordulója is aktualitást ad.

Az olaszfalui templomkert és a hősi emlékmű egykor és most
Fotó: Fortepan/Karabélyos Péter, Rimányi Zita

Nem könnyű emberi léptékünk kisszerűségének hiábavaló állandóságkeresésével megbirkózni, de az idő múlásából adódó különbségek felfedezésébe öröm vegyülhet. A percek továbbpergésének megállítása fotózással illúzió, de a legkönnyebb megoldás a nosztalgiázásra. Az ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárok okozhatnak boldogságpillanatokat, valamint a vármegyénket ábrázoló archív képek nyernek új értelmet, ha melléjük tesszük a jelen állapotot rögzítőt. Nyugtázhatjuk elfogadóan: csak a változás állandó.

Olaszfaluról két 1957-ben, a templomnál készült fényképet találtunk, az egyiken jól látszik a háttérben az emlékmű "Hősi halottaink" felirata, a dátum is (1914-1918) és a helybeliek neveinek szomorú listája. A fotózás célja családtagok közös megörökítése lehetett, azt nem tudjuk, miért választották épp ezt a helyszínt, erre kirándultak, a templomban ünnepeltek, esetleg emlékezni érkeztek.

A jelenlegi helyzettel összehasonlítva az akkorit, az a legszembetűnőbb változás, hogy az emlékmű máshova került, áthelyezhették. Így tudják a ma a faluban élők is hallomásból. No, nem messze került a régi helyétől. A templomkertben van, szintén a bejárattól jobbra. Már a II. világháború katonai, polgári halottainak listája is mellette olvasható, sajnos az még hosszabb, mint az I. világháborúban odaveszett olaszfaluiaké. A régi emlékmű helyén pedig most egy fakereszt látszik. Aki tud valami pontosabbat mindezekről, kérjük, jelezze lapunknak!

Annak emlékét méltón őrzi Olaszfalu, milyen szörnyűség történt a II. világháború utolsó hónapjaiban itt. Erről többet tudunk, a fájdalmas péntekként elhíresült tragédiáról. Csak németes nevük miatt, félreértésből, oktalan bosszúból 1945. március 23-án 32 fiatal lelte értelmetlen halálát a szovjetek sortüze által. Nem a fronton, a lövészárkokban, hanem az áldozatok otthonánál, itt, a Bakonyban, a település határában.

Idén a főhajtást emlékük előtt vasárnap, március 24-én tartják meg, 10.30-kor kezdődik a szentmise, utána a templomkertben lesz a koszorúzás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában