Változás: ,,Ilyen volt, ilyen lett" képpárok

2024.03.02. 09:00

Bakonytamási egykor és most – újrafotóztuk archív képek helyszíneit, olvasóinkat is erre biztatjuk

Újrafotóztuk archív fényképek helyszíneit Zircen, és egy evangélikus tiszteletes segítségével Bakonytamásiban is. Arra biztatjuk olvasóinkat, hogy a családi albumok alapján készítsenek hasonló ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárokat, és küldjék el azokat lapunknak a [email protected] címre.

Rimányi Zita

Zirci ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárokat, eddig összesen tizenötöt korábbi cikkünkben nézhetnek meg. Az egyiken egy 1978-as keresztelő zajlik, a melléje került mostani fotón pedig több dísz látszik a bazilikában. Szintén az újrafotózás tanúsítja, hogy 1978 óta alig kopott meg a Bakony fővárosában található nulla-kilométerkő, amit bakancsososzlopnak neveznek, és ez a Magas-Bakony túraútvonalainak kiindulópontja. Az esztergári kereszteződésben 1958-ban egy lovas kocsi haladt, a most Tesco-kanyarnak nevezett részen egy terepjárót kaptunk lencsevégre. A legrégebbi fotó, amit az anno és most sorozatunkhoz eddig találtunk, 1932-ben készült a Zirci Ciszterci Apátság díszudvarában: az látható rajta, hogy lovas fogaton urak ülnek, a hajtó díszes ruhát visel, zsinóros kabátot, szalagos kalapot, és a háttérben apácák vezetnek egy gyerekcsoportot.

A bakonytamási evangélikus templom és a világháborús emlékmű 83 év különbséggel, 1941-ben és 2024-ben
Fotó: Fortepan/id. Konok Tamás, illetve olvasónk

Az szintén érdekes kordokumentum, hogy az apátsági látogatóközpont mostani ajtajának csak a boltíve volt meg 1970-ben. Még érdekesebb az 1959-ben készült fotó, amin a kapu melletti oszlopok felirataiból kiderül, mi minden működött a monostor épületeiben. Itt volt a Földművelésügyi Szövetkezetek Járási Központja, a tájmúzeum, a Zirc Járási Kiegészítő Parancsnokság és a mentőállomás.

Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkész segített abban, hogy faluja központjáról, az  evangélikus templomról és a világháborús emlékműről szinte ugyanabból a szemszögből 83 év különbséggel készülhessenek fényképek. Az 1941-esen még nincs buszmegálló, és alacsonyabb a templomtorony. A mostanin a korabeli Lancia Aprilia helyére egy Honda motor került, és látszik többek közt az óvoda épületének felirata. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában