Évről évre többen pályáznak

2024.04.30. 14:00

Átadták az Év Balatoni Háza 2023 díjakat

Az Év Balatoni Háza 2023 díjat az egyik jutalmazott épületben, a révfülöpi Mathias Corvinus Collegium (MCC) közösségi épületében adták át a tervezőknek.

Tóth B. Zsuzsa

A Balatoni Szövetség és a Nők a Balatonért Egyesület immár hatodik éve meghirdetett közös rendezvényén adták át a meghirdetett pályázatra érkezett 18 pályázat közül a legjobbak díjait. 

Deák Krisztina helyettes államtitkár adta át az Üdülőépület kategória díját a révfülöpi pavilon tervezőjének, Páricsy Zoltánnak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Deák Krisztina, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium évről évre támogatja a díjat. – Amit ma a szakmai irányítás gondol az épített örökségről, a zöld felületekről, természeti környezetről, ökologikus gondolkodásról és fejlesztésekről, az minden visszatükröződik a bírálatokban, amelyek az itt szereplő tervek kapcsán megfogalmazódtak. 2022 óta új rendszerben működik a tervtanácsi rendszer, amelyben a balatoni munkák száma mutatja, hogy kiemelkedő helyet foglal el a balatoni építészet az építészeti kultúrában. Bár viszonylag kicsi és regionális díjnak tűnik az elismerés, ezzel szemben annál bonyolultabb az általa felvállalt gondolatiság. Ez a díj tartalmában – és azzal, hogy megismerteti a jó példákat a társadalom számára – bemutatja az építészeket, akik ebben nagyszerűt alkotnak – mondta a helyettes államtitkár, és hozzátette, hogy a díj egyre nagyobb elismertségnek örvend. 

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor elmondta, hogy évről évre többen jelentkeznek a díjra. – Egy épülettel évtizedekre meghatározzuk egy terület kinézetét, funkcióját. Nagyon fontos, hogy szép létesítményeket mutatnak be a tervezők, hiszen a Balaton szerves része az épített környezet. Annak megbecsülése, díjazása inspirálja azokat, akik részt vesznek a települések formálásában – szögezte le az elnök. 

Kondor Géza polgármester beszédében felelevenítette az MCC-nek ma helyet adó épület múltját, és méltányolta a kollégium helyi fejlesztési eredményeit, ami a vízparti terület és az épületek, valamint a gyalogos felüljáró felújítását és a település felé való nyitását illeti. 

Jáger-Lőrincz Orsolya, az MCC alapítvány építési-beruházási igazgatója, üdvözölve a megjelenteket, elmondta, hogy az MCC diákjai a közösség aktív építői és formálói is, így a most díjazott közösségi tér minősége, működése, megjelenése kiemelten fontos számukra. A környezetbarát megoldásokkal kialakított épületegyüttes megépítése célja volt, hogy  olyan helyet alakítsanak ki, ahol a közösségi élményszerzés lehetősége ugyancsak biztosított a kikapcsolódás és oktatás mellett. 

Az Üdülőépület kategóriában a Páricsy Zoltán tervei alapján megépült révfülöpi közösségi pavilon épületegyüttesét díjazták
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az Év balatoni Háza 2023 pályázat Lakóépület kategória díját balatonarácsi lakóház felújítása, korszerűsítése kapta, az építész Kovács Zoltán volt. Az Üdülőépület kategóriában a Páricsy Zoltán tervei alapján megépült révfülöpi közösségi pavilont díjazták, Középület kategóriában a balatonfüredi Modern Műtár kapott elismerést, tervezője Vikár András, Lukács István és Gál Árpád. A Gazdasági, kereskedelmi épület kategória díját a mindszentkállai Pajta Borterasz építésze, Sajtos Gábor vehette át. A Balatoni Szövetség különdíját a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felújítása kapta, amely Kisberzsenyi-Nagy György és Zöldi Sára nevéhez fűződik. A Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a kötcsei nyaraló érdemelte ki, amelyet Répás Éva és Árvai András tervezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában