Továbbképzés

2024.04.29. 07:00

Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán

Az Iskolakertekért Alapítvány kétnapos továbbképzésének adott otthont az Ajka Városi Óvoda április 26-27-én. A képzésen az Országos iskolakert-fejlesztési programban nyertes 25 óvoda képviselője vett részt az ország minden részéről.

Tisler Anna

Jagaditsné Bajczi Erika vezetésével kertészkedtek a nagycsoportosok

Fotó: Gyarmati Láaszló/Napló

A megjelenteket Ajka Város Önkormányzata nevében Ráczné Németh Csilla óvodaigazgató, önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Balatinczné Németh Mónika általános igazgatóhelyettessel bemutatták az intézményt. Elhangzott, hogy mind az öt telephely örökös zöld óvoda, kiscsoportos kortól folyik a környezeti nevelés elemeként a kertgondozás. Jagaditsné Bajczi Erika környezeti nevelő vetített képes előadásában bemutatta mind a négy évszak óvodakerti tevékenységét, majd a Hétszínvirág intézményegységben, amely mentor óvodakert, bemutató foglalkozást tartott a szakemberek számára. Halbritter András, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy az Iskolakert-hálózat olyan tudásmegosztó közösség, amelyben mindenki átadhatja a tapasztalatait, jó gyakorlatát, amellyel segítik egymás munkáját.

Gyakori kérdés többek között az, hogy a nyári zárva tartás idején hogyan oldják meg a növények gondozását. Az óvodakertek jótékony hatásáról elmondta, hogy a gyerekek megtapasztalják a növények fejlődését az ültetéstől a fogyasztásig, felelősségre nevel, ugyanis a növényekről folyamatosan gondoskodni kell, ha nem locsolják, kiszárad, ha ellepi a gaz, nem fejlődik rendesen. Kertművelés közben találkoznak rovarokkal, megtanulják az ökológiát, melyik miért hasznos. Amit termelnek, elfogyasztják, így az egészséges táplálkozásról is szereznek tapasztalatot. A kerti munka egészséges, mert a természetben, szabad levegőn vannak, gyakorolják a tervezést, az együttműködést. 

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával és az Iskolakertekért Alapítvány szervezésében zajló Országos iskolakert-fejlesztési program a képzésen kívül eszközcsomaggal, vetőmaggal és tanácsadással segíti a tevékenységet. A résztvevőknek a Vizikék óvoda kertjét Földiné Németh Renáta mutatta be, majd a szakemberek hallottak a komposztálásról, kertészeti praktikákról és az évszakokhoz kötődő tevékenységekről. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában