Éledező rovarok

2024.04.28. 08:00

Pávaszem – tarka lepke a hófehér függönyön

Szellőztettünk egész délután. Az enyhébb időben éledező rovarok miatt behúztuk a csipkefüggönyt, de ez nem jelentett akadályt, hogy egy nappali pávaszem betaláljon a nagyszobába. Szerencsére annyira még nem volt éber, hogy ne készüljön róla egy fotó.

Benkő Péter

Láttunk már pávaszem lepkét a szabadban pár hete is, ez most egy hívatlan vendég, melynek nagyon örültünk. Látványos, feltűnő, színes egyéniség, viszont nem ritka faj, rendszeresen megjelenik a városokban már kora tavasztól.

Nagy pávaszem – színes lepke a hófehér függönyön
Nagy pávaszem – tarka lepke a hófehér függönyön
Fotó: Benkő Péter/Napló

Ennek a példánynak, mely bejött megpihenni, jól látszik két felső „szeme”, bár ezek nyilván nem a látószervei, viszont szép minta, s valószínűleg a hatalmas szemalak látványa ellenségeit is távol tartja. Elképzelhető – a közelben nyílnak orgonák –, rátalált kedvenc virágjára, s onnan került a lakásba.

Örültünk a látogatásának, s annak, hogy engedte megörökíteni magát egész közelről. A kép különlegessége a hófehér függöny a tarka lepkével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában