Közlekedés

2024.04.02. 17:30

Villogó zebra a 82-es főúton – Mutatjuk, miért lenne jó több (képek, videó)

Mivel a Zircen átvezető 82-es főúton nagy a forgalom, egy plusz védőjelzést a helyiek közül többen megkedveltek. Villogó zebra vigyáz ránk ugyanis a Bakony fővárosának központjában. A bakonyi kisváros önkormányzata azt tervezi, többet is telepít a gyalogátkelőkhöz.

Rimányi Zita

Éppen két éve, 2022 márciusában négy különleges oszlop került ahhoz a zirci zebrához, amin a forgalmas 82-es főúton kelhetnek át a gyalogosok az apátság és a Rákóczi tér közti részen, a sörháznál, a természettudományi múzeum irodái közelében. Ahogy megírtuk korábbi cikkünkben, az intelligens gyalogátkelőhely, a villogó zebra létesítése önkormányzati beruházás volt. A lényege az, hogy a két-két derékmagasságig érő oszlop az út mindkét oldalán érzékeli, ha közéjük lép egy gyalogos. Ekkor az oldalaikon lévő lámpák sárgán villogni kezdenek. Így hívják fel a járművezetők figyelmét arra, hogy valaki át akar menni a zebrán. A biztonságot szolgálják, részben napelemes rendszer biztosítja energiaellátásukat. Nagy László, a rendszert telepítő és üzemeltető cég vezetője akkoriban lapunknak elmondta, különlegessége az, hogy statisztikai adatokat szolgáltat az átkelőkről, és értesítést küld, ha meghibásodik. Ezért is megbízható a működése.

Villogó fényjelzés figyelmezteti az autósokat a gyalogosokra a Zirc központjában lévő zebránál, már két éve
Villogó fényjelzés figyelmezteti az autósokat a gyalogosokra a Zirc központjában lévő zebránál, már két éve
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A figyelemfelkeltő jelzést irányított fény biztosítja, nem zavarja az esetleg közelben lakókat és nem vakítja el a volán mögött ülőket. A Zircre telepített megoldást a korábban Veszprémben és Várpalotán működő tesztrendszerek ismeretében, fejlesztések során dolgozták ki. Ma már az ország több átkelőjét teszi biztonságosabbá és több Veszprém vármegyei önkormányzat érdeklődik iránta. 
Fontos: csak segíti a balesetmentes közlekedést, ám így sem szabad megfeledkezni a körültekintő vezetésről, és arról, hogy mielőtt lelépünk a járdáról, körülnézzünk.

Jelentős a forgalom a Zircet átszelő 82-es főúton, a Bakony fővárosán halad át a Győrt Veszprémmel összekötő főút
Jelentős a forgalom a Zircet átszelő 82-es főúton, a Bakony fővárosán halad át a Győrt Veszprémmel összekötő főút
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A villogó zebra Zircen, a tapasztalatok szerint az autósokat, a nagy kamionok gépjárművezetőit és a gyalogosokat is szabálykövetőbb közlekedésre ösztönzi. A városi önkormányzat tájékoztatása szerint a "Komplex fejlesztések Zirc élhetőségének javításáért" nevű projekt keretében tervben van nyolc gyalogátkelő esetében hasonlóan működő rendszer kialakítása. Elkészült még egy terv is, a Kardosrét településrészen belüli gyalogátkelő kialakítására.

A Közút emberei Zirc központjában, a 82-es főúton újrafestették a burkolati jeleket, egy zebrát is
A közútkezelő munkatársai Zirc központjában, a 82-es főúton újrafestették a burkolati jeleket, egy zebrát is
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az elmúlt években gyalogátkelőt három helyszínen létesített a zirci önkormányzat: a benzinkútnál, a Bakonybéli útnál, ahol kettő található, az egyik a 82-es főúton, a másik a Bakonybéli úton, valamint az iparterületnél a kerékpárút kapcsán. Emellett a Magyar Közút szinte minden gyalogátkelőnél kicserélte a KRESZ-táblát, amelyek figyelemfelkeltőbb, neonsárga keretet kaptak. A közútkezelő, ahogy megígérte, tavaly ősszel újrafestette a 82-es főúton, Zirc központjában, a Rákóczi térnél, a buszmegállók közelében a burkolati jeleket. A szakemberek nyárias forróságban, nagy forgalomban dolgoztak, precízen, pontosan. Újrafestették a zebrát is az Alkotmány utcánál a 82-esen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában