Havi összegzés

2024.04.01. 12:11

Tíz márciusi zirci hír – A bakonyi kisváros veolon megjelent fontosabb történései egy helyen

Egy helyre gyűjtöttük Zirc márciusi fontosabb híreit, azokat, amelyekről cikk jelent meg a veol.hu-n. Írtunk a várossá válás évfordulóiról, az új ügyfélszolgálatról, megemlékezésről, ünnepkor is szolgálatban lévő tűzoltókról, a klubkoncertsorozatról. A Cuháról is a víz világnapja kapcsán és a helyiek alkotói tárlatáról.

Rimányi Zita

1., Már 40 éve város a Bakony fővárosa

A kerek születésnap apropóján összegyűjtöttünk tíz érdekességet a Napló korábbi számaiból, a várossá váláshoz kapcsolódó tudósításokból. Zirc címeréről, gyáráról, lufiba rejtett üzeneteiről is.

A különleges zirci kálváriát egy kvízben is felismerhetik
A különleges zirci kálváriát egy kvízben is felismerhetik 
Forrás:  olvasó

2., Zirc különleges kálváriája

Ismét 11 kérdésre válaszolva tehetik próbára tudásukat, hogy kiderüljön, mennyire ismerik a Bakonyt. Ezúttal különleges kálváriáit kell felismerni, többek közt a zircit, mert szerepel a kvízben

3., Új hulladékos ügyfélszolgálati pont

Megnyílt Zircen az új hulladékos ügyfélszolgálati pont, így áprilistól már a hulladékszállítással kapcsolatos ügyeik miatt nem kell Veszprémbe utazniuk azoknak, akik a bakonyi kisvárosban vagy a környékén laknak.

4., Vigyáznak ránk hétvégén, ünnepekkor is

Tavalyelőtt hat, tavaly két esethez vonultak a húsvéti ügyeletben a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság emberei. Idén egy bokasérült túrázó mentésében segítettek. Megnyugtató, hogy ezúttal is készenlétben álltak, számíthatunk rájuk. A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság laktanyájába látogattunk el húsvét előtt, hogy bemutathassuk, kik vigyáztak ránk az ünnepi hosszú hétvégén.

A zirci tűzoltók adtak jótanácsokat cikkünkben
A zirci tűzoltók adtak jó tanácsokat cikkünkben
Fotó: Rimányi Zita/Napló

5., Sikeres klubkoncertsorozat

A Békefi Klubkoncertek programsorozatáról beszélt Szeli Dóra Réka, a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézményvezetője podcastunkban. Már fellépett Zircen Sebestyén Márta, Falusi Mariann, Gájer Bálint, legközelebb László Attila ad koncertet, majd jön Horányi Juli, Kozma Orsi, Heinz Gábor Biga, Ripoff Raskolnikov és mások. Nyáron pedig szabadtéren lehet majd zenét hallgatni a Békefi Klubkoncertek keretében, a Reguly-múzeum kertje lesz a helyszín.

6. Választások éve az idei

Ottó Péter a Fidesz zirci polgármesterjelöltje – ezt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, mint a Fidesz választókerületi elnöke jelentette be sajtótájékoztatóval egybekötött fórumon. Ottó Péter a jelenlegi polgármester, már 2006 óta, 18 éve tölti be ezt a posztot. Bár korábban úgy gondolta, nem indul újra a választáson, azzal győzték meg, akik felkérték, hogy szükség van tapasztalatára.

7., Közös alkotói tárlat

A hagyományos alkotói tárlatot Zircen idén nem ősszel, hanem tavasszal rendezték meg. Ezen se téma, se művészeti ág, se kor tekintetében nincs megkötés, de leesik az álla annak, aki a kiállításon meglátja, milyen alkotások készülnek az Öreg-Bakonyban.

Alkotói tárlat különböző művészeti módszereket, stílusokat vonultat fel Zircen
Az alkotói tárlat különböző művészeti módszereket, stílusokat vonultat fel Zircen
Fotó: Rimányi Zita/Napló

8., A kanyargó Cuha

A bakonyiak a víz világnapja apropóján békabölcső készítésével, hódlessel, vízminta kis élőlényeinek elemzésével foglalkoztak már, kutatók segítségével és gyerekrajzokkal irányították  ezúttal figyelmünket éltető elemünkre. Lapunk a Bakony vizeinek ezer arcából mutat néhányat képgalériában. Például tudjuk, hogy a Cuha Zircen, az arborétumban olykor szinte eltűnik, máskor a mesterségesen kialakított lépcsőn szinte "Cuhagaraként" zubog le. 

9., Március 15. a Március 15. téren

Történelmi eseményektől ragyogó megemlékezést tartottak a Bakony fővárosában, a 176 évvel ezelőtti borongós szerdát, Petőfi és társai lendületét felidézve. A március 15-i ünnepség Zircen a Március 15. téren Kossuth és Széchenyi mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött, fiatalok terveinek támogatásával végződött. Viziné Horváth Judit jegyző beszédében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetét idézte fel először, pontosabban annak a híres március 15-nek az előestéjét, amiről Petőfi Sándor, forradalmár költőnk azt írta, hogy feleségével, Szendrey Júliával együtt az éjjel nagy részében ébren voltak. Szavai szerint szerelme úgy állt buzdítóként tervei előtt, mint zászló a hadsereg előtt. Aztán másnap, azon a borongós szerdán, '48 március idusán a fiatalok példás határozottsággal léptek fel, megmutatták, mit eredményez, ha egy nemzet tagjai képesek egymásért tenni. A vértelen események után súlyos véráldozatokkal járó csaták következtek.

10., Zirci származású színészre lehetünk büszkék

"Estére elhozom a fejét" – mondja szerepe szerint Horváth Lajos Ottó, a Nemzetiben megsérült zirci színész, ugyanis ő Farkasch, a titkosrendőr az új Petőfi-filmben. Rosszfiúként vadászik a "rímfaragó, bukott színészre" . Júliájára szintén, az egyik legizgalmasabb jelenet, amikor utoléri, egy kékfestőműhelyben játszódik. Megnézhetjük a mozikban. A Most vagy soha! című kalandfilmben a rosszfiút játsszó színésznek a fia, Milán is szerepel statisztaként, ő nemrég kezdett el járni a Színművészeti Főiskolára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában