Havi összegzés

2024.02.01. 20:00

Zirci tíz – A bakonyi kisváros januári fontosabb hírei a veol-on

Egy helyre gyűjtöttük Zirc januári fontosabb híreit, azokat, amikről cikk jelent meg a veol.hu-n. Felidéztük, milyen hidegrekordokat tart a település, amely negyven éve város. Megírtuk, hogy hazatértek ide, egy koncertre híressé vált zenészei, azt is, hogy sajnos robbanás történt az ipari parkban.

Rimányi Zita

Naplemente a zirci Rákóczi téren 2024 januárjában

Fotó: Rimányi Zita 

Hamarosan új szakrális túraútvonalak központja lehet a város, ahol a szobrász, aki elkészítette III. Béla arcrekonstrukcióját, királyunk vonásairól beszélt.

Évszázados kultúránk menedéke, a Bakony látogatható kincse

Évszázadokkal ezelőtti hangulatot idéző kötetek és bútorok kerültek korunk komfortosságát biztosító körülmények közé. Már így nézhettük meg az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárban az eredeti állapotának megfelelően felújított kisgalériát. Az ünnepségnek az is apropót adott, hogy Zircre került Borsa Gedeon neves bibliográfus könyvtára.

 Ki az, ki a Pék Lacit Zircen nem ismeri?

Mindennapjait úgy éli Zircen, hogy szinte minden ott lakónak segít abban, hogy otthon érezze magát a Bakonyban. Festményeivel is. A Pék Laci fogalom imádott kisvárosában, képei is a szülőföldje iránti vallomásként üzenik számunkra: így érdemes szeretni. Kiállítása még jó darabig látható lesz a városi könyvtárban.

Szemétgyűjtés helyett kecskeetetés

Karácsonyfa a kecskéknek? Nem ördögtől való – ezzel a címmel jelent meg nemrégiben cikkünk, amihez képgalériát mellékeltünk a kérődzők falatozásáról. Mióta írtunk erről, egyre több ajándékot kapnak a pénzesgyőri gazdák, jószágaiknak többen csemegéket küldenek, így nem a szemétre kerül a száraz kenyér, a tojáshéj sem. A zirci piacon adják át ezeket a gazdáknak.

Zirc lehet a központja az új szakrális túraútvonalaknak

A tizennégyek hamarosan huszonnégyek lehetnek. A Via Calvaria – Csendhegyek útja projekthez további települések csatlakozhatnak. Kibővülhet a magas-bakonyi, Veszprém környéki és Balaton-felvidéki kálváriákat összekötő hálózat, újabb szakrális túraútvonalakat állíthatnak össze szakemberek. Többségük Zircről indulhat, és ezeket nemcsak zarándokoknak ajánlják.

Még láthatóak Zircen Balatonnál élt őseink fejszobrai, eljött ide készítőjük is

Balatonnál élt őseink fejszobrai láthatóak Zircen, a koponyájuk alapján készült arcrekonstrukciók. A napokban eljött alkotójuk a bakonyi kisvárosba. Gábor Emese portrészobrász, arcrekonstruktőr beszélt arról, mi derült ki, amikor III. Béla király és felesége arca formálódott meg a kezei alatt.

Gyors kereskedelmi átrendeződés

Eladókat keresnek több, Zircen valószínűleg hamarosan megnyíló üzletbe, álláshirdetéseikből lehet tudni, hogy Pepco és raktáráruház-szerű diszkont is lesz a járási székhelyen. Egy új gyorsétkezde már működik. Jó hír ez azoknak, akik aggódtak pár belvárosi üzlethelyiség kiürülése miatt.

Mielőbbi felépülést kívánunk a robbanásban megsérülteknek!

Reméljük már jobban vannak, testileg is és elkezdték kiheverni lelkileg is a történteket. 

Hazatértek egy koncert erejéig

Dzsemmelésnek tapsolt Zircen a közönség nemrégiben. A könyvtár klubtermében megtartott koncert különlegességét az adta, hogy a városban alapított zenekar, a Jamprovize állt össze újra egy műsor erejéig, 15 év után. Zirci származású zenészek játékát hallgatták az érdeklődők, tudva azt, hogy az elmúlt másfél évtizedben sikeres pályát futottak be, országszerte, sőt, határainkon túl is ismertek lettek.

Hidegrekordokat tart hazánk legmagasabban fekvő városa

Zircen mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet az országban 84 évvel ezelőtt január 11-én. Szibériai hidegben vacogott a Bakony fővárosa, és ez a rekord biztosan élni fog még egy évig.

A várossá válás kerek évfordulója

Éppen negyven éve nyilvánították várossá Zircet, így az önkormányzat idei újévi fogadásán főként erről esett szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában