Gida bácsi hagyatéka

2024.01.31. 17:30

Már felújítva nézhettük meg a kalandos történetű ciszterci műemlék könyvtár kisgalériáját

Évszázadokkal ezelőtti hangulatot idéző kötetek és bútorok kerültek korunk komfortosságát biztosító körülmények közé. Már így nézhettük meg az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárban az eredeti állapotának megfelelően felújított kisgalériát. A szerdai ünnepségnek az is apropót adott, hogy Zircre került Borsa Gedeon neves bibliográfus könyvtára.

Rimányi Zita

Erdélyi András könyvtáros és kollégái mutatták meg az átadás résztvevőinek a felújított kisgalériát és a műemlék könyvtár más helyiségeit Vincze Máté helyettes államtitkárnak és Rózsa Dávid főigazgatónak is

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Borsa Gedeon most lenne százesztendős, a hazai könyvtárkultúra egyik atyjának tartják. Neki köszönhető, hogy egyben és helyben maradt a zirci ciszterciek könyvtára, amelynek a felügyeletét már több mint hetven éve az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) látja el. Tisztelői Gida bácsiként emlegették a neves bibliográfust, irodalomtörténészt, akinek a hagyatékával most gazdagodott a műemlék könyvtár, amelynek különlegességeiről Könyvforgató – Régiségek és ritkaságok az apátságból című cikksorozatunkban írtunk, írunk még. 

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen hangsúlyozta: összefogásnak köszönhető, hogy a gyűjtemény, amelyet a ciszterciek alapítottak, ma is inspiráló, ahogy története is. A Bakony egyik látogatható kincsének nevezte. Megjegyezte, hogy a könyvek digitalizálása az állagvédelmet és a kutathatóság céljait is szolgálja. 

A szakmai, társintézményi kapcsolatok erősítésére is alkalmas átadáson részt vett Borsa Gedeon néhány leszármazottja, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Takáts István érseki helynök, Ottó Péter zirci polgármester és Huszár Lőrinc zirci plébános, ciszterci szerzetes. Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója úgy véli, hogy zirci fiókintézményük évszázados kultúránk menedéke, a tudományos emlékezet otthona. Németh Gábor, a műemlék könyvtár igazgatója elevenítette fel az intézmény kalandos múltjának részleteit. Például azt, hogy a rend hazai megszüntetésekor, 1950-ben a zirci ciszterciek három hónapot kaptak a kiköltözésre, ezalatt hetven ősnyomtatványt, négyszáz antikvát befalaztak. Később, amikor már kiderült, hogy gondos kezekbe került a könyvtár, valószínűleg az egyik szerzetes, Hervay Levente súghatta meg, hol a rejtekhely, mert egyszer csak előkerültek a régi nyomtatványok, és restaurálták azokat. Háborús sérülések, beázás, bogár- és gombafertőzés, átépítésekkel járó nehézségek, a műemlék könyvtár – főleg a hozzá hű bibliográfusoknak köszönhetően – átvészelt sok mindent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában