Zircen őrzött átlőtt könyv

2023.12.24. 11:30

Múltidéző archívumunkból: 79 éve csapódott repülő a ciszterci apátságba

Egy átlőtt, régi, golyónyomot viselő könyv tanúskodik arról a zirci apátságban, hogy német csatarepülő vágódott neki a II. világháborúban a nagyterme sarkának. 79 évvel ezelőtt december 23-án.

Rimányi Zita

A könyvek a szövegeiken túl is múltunkról, eleinkről mesélnek, használóik bele rejtették emlékeiket – állítja Németh Gábor, a Ciszterci Műemlékkönyvtár igazgatója. Kezében szavainak egyik bizonyítéka, az egyik különleges kötet

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárának igazgatója, Németh Gábor beszélt arról korábbi tudósításunkban, hogy amikor 1944. december 23-án Zircen a monostor nagytermének, északnyugati sarkának nekirepült egy német Fock-Wulf-féle csatarepülő, minden könyv lekerült egy kisebb szobába. Az oroszoknak az 1945. március 23-án történt bevonulása utáni napok egyikén az egyik katona közülük keresztül lőtt géppisztolyával ennek a helyiségnek az ajtaján. 

"A golyó itt akadt meg" – írták fel a könyv sérülése mellé. Sok más is kiderül belőle, például az, hogy az oroszok féltek benyitni a monostor könyvtárszobájába.

További információk és több kép az átlőtt könyvről korábbi cikkünkben található: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában