Megemlékezés

2024.03.15. 18:47

Március 15-i ünnepség Zircen: egy nemzet tagjai képesek egymásért tenni (képgaléria, videó)

Történelmi eseményektől ragyogó megemlékezést tartottak a Bakony fővárosában csütörtökön, a 176 évvel ezelőtti borongós szerdát, Petőfi és társai lendületét felidézve. A március 15-i ünnepség Zircen a Március 15. téren Kossuth és Széchenyi mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött, fiatalok terveinek támogatásával végződött.

Rimányi Zita

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékező ünnepséget tartottak Zircen

Forrás: Napló

Fotó: Rimányi Zita 

Ottó Péter zirci polgármester és több helyi hatóság, szervezet, egyházi képviselő virágok elhelyezésével és főhajtással emlékezett 1848-49 hőseire, így kezdődött el a március 15-i ünnepség Zircen. 

Március 15-i ünnepség: Ottó Péter zirci polgármester és több helyi hatóság, szervezet, egyházi képviselő koszorú elhelyezésével és főhajtással emlékezett 1848-49 hőseire Zircen
Március 15-i ünnepség: Ottó Péter zirci polgármester és több helyi hatóság, szervezet, egyházi képviselő koszorú elhelyezésével és főhajtással emlékezett 1848-49 hőseire Zircen
Fotó: Rimányi Zita  

A koszorúzás után Viziné Horváth Judit jegyző beszédében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetét idézte fel először, pontosabban annak a híres március 15-nek az előestéjét, amiről Petőfi Sándor, forradalmár költőnk azt írta, hogy feleségével, Szendrey Júliával együtt az éjjel nagy részében ébren voltak. Szavai szerint szerelme úgy állt buzdítóként tervei előtt, mint zászló a hadsereg előtt. Aztán másnap, azon a borongós szerdán, 48 március idusán a fiatalok példás határozottsággal léptek fel, megmutatták, mit eredményez, ha egy nemzet tagjai képesek egymásért tenni. A vértelen események után súlyos véráldozatokkal járó csaták következtek, de Petőfiék már március 15-én tudták, az életükkel fizethetnek tetteikért. A márciusi ifjak példája tanít ma is bennünket, a beszédben elhangzottak szerint összefogásra, elszántságra. Arra adtak példát a 176 évvel ezelőtti események, hogy egységben az erő.  

A zirci városházán a megemlékezés keretében a Reguly-középiskola diákjai adtak elő zenés ünnepi műsort a márciusi ifjakat megidézve, majd Ottó Péter zirci polgármester középiskolai tanulmányi ösztöndíjakat adott át.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában