Havi összegzés

2024.03.01. 16:00

Zirci tíz – A bakonyi kisváros februári fontosabb hírei a veolon

Egy helyre gyűjtöttük Zirc februári fontosabb híreit, azokat, amelyekről cikk jelent meg a veol.hu-n. Felidézzük ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárokon, hogy nézett ki egykor és milyen most a településnek egy-egy részlete, amely idén már negyven éve város. Részletet mutatunk a filmből, amelyben főszerepet játszik az itt született színész. Jó, hogy újranyitott az adóiroda, kevésbé, hogy róka keveredett az utcákra.

Rimányi Zita

1. Újranyitott az adóiroda, a NAV ügyfélszolgálata a Bakony fővárosában

Február 9-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal zirci ügyfélszolgálati helye új címen, a Március 15. tér 1. alatt (a városházán) fogadja az ügyfeleket péntekenként 8-12 óra között.

2. Mit tenne a hivatásos vadász, ha városba hívnák ravaszdit befogni?

Iskolaudvarra tévedt be róka korábban Zircen, és a közelmúltban büfét kerülgetett. Hivatásos vadász mondta el, mi lehet a megoldás, ha féltik értékeiket a lakosok, félnek a vadaktól, a veszettségtől.

3. Nosztalgiázzon velünk! – 15 ,,ilyen volt, ilyen lett" képpár Zircről

Újrafotóztuk archív, Zircen készült fényképek helyszíneit. Zömük az 50-es és a 70-es évekből származik, de akad köztük 1932-es is. Néhányon alig látható változás a mostani helyzethez képest, többön sok felfedezhető. Arra biztatjuk olvasóinkat, a családi albumok fotói alapján készítsenek hasonló ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárokat, és küldjék el azokat lapunknak a [email protected] címre.

A Zirci Ciszterci Apátság főbejárata 1959-ben és 2024-ben. A mostani ajándékbolt ajtajának csak a boltíve volt meg, de a monostor épületeiben működött a Földművelésügyi Szövetkezetek Járási Központja, a tájmúzeum, a Zirc Járási Kiegészítő Parancsnokság és a mentőállomás
Fotó: Rimányi Zita/Napló, Fortepan/Keveházi János

4. Most vagy soha! – kalandfilm zirci főszereplővel

Az egyik legjobb hazai színészünk, Horváth Lajos Ottó játssza az új Petőfi-filmben a rosszfiú szerepét, de szokták is mondani a szakmabeliek, hogy az ilyen alakítás általában nagyobb kihívás, mint a pozitív karakterek megformálása.

5. Gyászhírek szomorították el a zircieket februárban

Búcsúzott Zirc a város legkedvesebb helytörténeti kutatójától. Lapunk is több remek visszaemlékezést, régi történetet köszönhet Cuhavölgyi Klárának. Szinte mindent tudott a Bakony fővárosának múltjáról és mindent az emberi oldalról nézve és érdekesen tudott elmesélni.

6. Kisvárosi álmok, előnyök és hátrányok

Lapunknak többször jelezték zirci és Zirc környéki olvasóink, örülnének, ha újabb nagy kereskedelmi láncok nyitnának üzleteket a bakonyi kisvárosban. Megkérdeztük két multi hazai cégét – azokat, amelyeket a legtöbben kedvelik a környékbeliek közül –, van-e esély arra, hogy itt bővítik hálózatukat. Kaptunk válaszokat, így e téren a találgatásoknak vége.

7. Szerelemből unalom? – újraszínezhető a megszokás szürkesége

Egy kutatásban házasoknak száz kérdést tettek fel, ami a párjukról szólt. Mi a kedvenc filmje, étele és hasonlók. Olyasmikre vonatkoztak, amivel mindennap találkoznak. Kiderült, hogy a friss házasok sokkal jobban teljesítettek, mint a nyolc-tíz éve együtt lévők. Ennek tanulságairól is szó esett a házasság hete kapcsán szervezett zirci rendezvényen.

8. Legendás a Zirci Városi Vegyes Kórus farsangi mulatsága

A szoprán szólam apácajelmezes tagjai fogadták a régi és a jelenlegi tagokat, a vendégeket a Zirci Városi Vegyes Kórus farsangi mulatságán. Minden évben ez a legvidámabb – legendásan szórakoztató – estje a csapatnak, amire rendre paródiával készül. Idén Hollywood klasszikus musicalje, A muzsika hangjainak bakonyi átirata volt soron.

9. A 82-es főúton vonult a zirciek farsangi menete

A zircieken már nem múlik a hideg mielőbbi elmúlása. Kereplőkkel, sípokkal zajongva igyekezték elűzni. A farsangi menetben még a 82-e főúton haladva is magukkal cipelt kiszebábnak máglyát raktak, és arra vetették rá a tél jelképét. Ősi szokás szerint körbetáncolták a tüzet. Hagyományainknak nem csak az emléke köt össze minket – erre mutattak újabb bizonyítékot a Bakony fővárosában.

10. Uccu, fuss el Zircről, tél! – májusias enyhüléssel búcsúzott a február

Berobbant a tavasz a Bakonyba is: február végén Zirc központjában le kellett vetniük a kabátot a járókelőknek, annyira felmelegedett az idő, egészen 15 Celsius-fokig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában