Farsang farka Zircen

2024.02.11. 15:34

Tűzre vetették és körbetáncolták a kiszebábot a Bakonyban (képgaléria, videó)

A zircieken már nem múlik a hideg mielőbbi elmúlása. Kereplőkkel, sípokkal zajongva igyekezték elűzni szombaton. A farsangi menetben még a 82-e főúton haladva is magukkal cipelt kiszebábnak máglyát raktak, és arra vetették rá a tél jelképét. Ősi szokás szerint körbetáncolták a tüzet. Hagyományainknak nem csak az emléke köt össze minket – erre mutatott újabb bizonyítékot a Bakony.

Rimányi Zita

Közös körtáncot is jártak a máglya körül a téltemetők, amikor elégették Zircen a kiszebábot

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Kora délután fánksütéssel, kóstolással kezdődött a Farsangi forgatag a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház udvarán. Majd műhelyeiben maszkot, mini kiszebábot és zajkeltő eszközöket készítettek a gyerekek, és hozzájuk hasonlóan a felnőttek is. Ezzel melegítettek be a tradíciók további felelevenítésére.

Több százan megfordultak a rendezvényen. Főképpen helyiek érkeztek a tavaszvárásra, de még Győrből is felkerekedett egy nyugdíjascsoport, hogy itt lehessen. Akárcsak tavaly, rengetegen csatlakoztak a farsangi menethez. Talán azzal tudjuk leginkább éreztetni, mennyien voltak, hogy leírjuk: amikor a 82-es főúton haladtak a felvonulók – élükön a zenészekkel és a táncosokkal –, akkor a csapat eleje már a városházánál járt, míg a vége még vidáman ballagott az apátság előtt. A település több utcáját érintve haladtak és a múzeum kertjébe tértek vissza, ahol már előre megrakták a máglyát. 

A menet elején cipelt méretes, szalmával kitömött kiszebábot, amelyet ezúttal Bögyös Marcsának becéztek, elégették a tűzön. Nem maradhatott el előtte a mókás népszokásokat felelevenítő játék és főként közben a közös körtánc a máglya körül. Téltemetés bakonyiasan, az élő hagyományok jegyében, azaz kissé átalakítva, közösségi eseménnyé, helyieket, turistákat vonzó programmá bővítve. Innen kértük el olvasóinknak a legjobb bakonyi csörögefánk receptjét, ami már meg is jelent internetes oldalunkon, a veol.hu-n. Arról pedig, hogyan készíthetnek otthon is növényi szárból zajkeltő eszközt, hamarosan részletesen beszámolunk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában