A Bakony legnagyobb farsangi forgataga

2024.02.10. 19:00

A 82-es főúton vonultak a bakonyi télűzők: tánc, zajkeltés, jelmezesek a farsangi menetben (videó)

Búfelejtés a szokásokra emlékezve, mulatozás az amúgy is visszatarthatatlan tavaszt várva – a zirciek minden tőlük telhetőt megtettek a jó időért, az évszakváltásért. Farsangolás kifulladásig: szombaton a kisvárosban a 82-es főúton vonultak a bakonyi télűzők.

Rimányi Zita

Hangosan és vidáman várják a tavaszt a zirciek, a 82-es főúton vonultak a bakonyi télűzők Fotó: Rimányi Zita

A zirci Farsangi forgatag helyszínéről, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kertjéből indult a farsangi menet, addigra zajkeltő eszközökkel felszerelkeztek a jelmezesek. Megnézték a Benedek Elek Óvoda Hóvirág csoportjának műsorát, majd Vastag Ricsi néptáncoktató és zenészbarátai vették át a felvonulás irányítását hangulatfelelősként. Sokan csatlakoztak hozzájuk. Nem csoda, régi szokás ez. A farsang máig élő elemei a kora középkorig vezethetők vissza. A vigasságnak ezt az idejét sokan az ördög ünnepének tartották, a hetekig tartó mulatozás egyházi nyomásra jobbára farsang farkára szűkült be, de csak kevéssé szelídült meg. Akadtak mindig, akik elítélték az "álorcában bolondoskodást", de ennek a tavaszváró tradíciónak a közösségmegtartó ereje mindig jelentősnek számított. 

Fotó: Rimányi Zita

Farsang farkán a beöltözés szokása, a zajongás, a mulatozás mindig lehetőséget adott arra, hogy kilépjünk a megszokott keretek közül. Így volt ez idén is, Zircen is, szinte ösztönösen élünk ezzel ilyenkor. Jólesik egy kicsit kibújni a bőrünkből, maskarát ölteni. Akár a Bakony legnagyobb farsangi forgatagában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában