Hagyományőrző télűzés

2024.01.20. 14:00

Már megvan a részletes programja a Bakony legnagyobb farsangi forgatagának

Ismét izgalmas forgataggá változik a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház udvara, sőt, a bakonyi kisváros utcáin is végigvonulnak a télűzők. A farsangi program részleteit is megtudtuk már.

Rimányi Zita

Még a 82-es főút egy részén is végigvonult tavaly a zirci farsangi forgatag zenés menete

Fotó: Rimányi Zita/Napló

,,A farsangi beöltözésnek már az ókori, pogány Rómában megjelentek a gyökerei. Magyarországon farsangi előzményként számontartott álarcos bálokat már Mátyás király udvarában is tartottak, bár ekkor ez még az arisztokrácia szórakozása volt. A farsang eleinte pogány szokásnak számított, és a keresztény Európában nem mindenhol nézték jó szemmel. Ám a későbbiekben mégis átszivárgott a keresztény világ szokási közé. A farsang első napja vízkereszt napja, ám a legnagyobb mulatságokat és farsangoló bálokat farsangfarkán tartották. A beöltözés szokása, a zajongás, a mulatozás, lehetőséget adott kilépni a megszokott keretek közül" – ezzel a múltidéző ismertetővel biztatja a Reguly-múzeum a bakonyiakat, az ide érkezőket, hogy öltözzenek maskarába a programra. A felvonulás hangulatáról Vastag Ricsi néptáncoktató és zenészbarátai gondoskodnak.

A farsangi forgatag keretében Zircen február 10-én, szombaton délután a Reguly-múzeumban 14 és 17 óra között farsangi maszkot, mini kiszebábot és zajkeltő eszközöket készíthetnek az érdeklődők kézműves foglalkozások keretében. Ugyanebben az időszakban a mézeskalácsos műhelyben fánkot süthetnek a Reguly-szakközépiskola oktatóinak és tanítványainak segítségével. Az intézmény udvaráról indul majd a zajos télűző menet 16 órakor, és ide is tér vissza. Előtte a zirci Benedek Elek Óvoda Hóvirág csoportja adja elő műsorát. 

A kiszebábot 17.30-kor égetik el az összegyűltek zene és tánc kíséretében. A tűzrakást követő tűzoltást a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság puttonyfecskendővel teszi interaktívvá. 

Tavaly is a hagyományokat őrizve, zajos felvonulással űzték a zirciek a telet, a programról ITT számoltunk be. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában