Gasztrotippek

2024.02.10. 18:27

A legjobb bakonyi csörögefánk receptje – elhoztuk a zirci Farsangi forgatag helyszínéről  (videó)

Nincs farsang bolondozás és fánksütés nélkül, de ha már az olajban kisütött tésztáról van szó, akkor minden vicc nélkül, egészen komolyan igyekeztünk megszerezni a műfaj legcsábítóbbját. A legjobb bakonyi csörögefánk receptje – ezt szereztük meg olvasóinknak. Mesterszakácshoz fordultunk, és a kóstolás próbája is azt mondatja velünk, így finom. Főleg tél végén, szabadban elkészítve, mulatság közepén beleharapva.

Rimányi Zita

Somogyi Tamás mesterszakács a zirci Farsangi forgatag során a legjobb bakonyi csörögefánk receptje szerint dolgozott tanítványaival együtt Fotó: Rimányi Zita

A csörögefánk csavart alakúra sül ki, és a süléskor és a fogyasztásakor is hallható zörgő hangra emlékeztet a neve. Somogyi Tamás mesterszakács árulta el nekünk a bakonyi változat receptjét és a zirci Farsangi forgatag során eszerint készítette el tanítványaival, a Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium tanulóival együtt a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kertjében.

Sülnek a finomságok Fotó: Rimányi Zita

A bakonyi csörögefánkhoz végy 40 dekagramm lisztet, fél csomag sütőport, 1 csipet szódabikarbónát, 1 csomag vaníliás cukrot, 5 dekagramm kristálycukrot. Kell hozzá még 10 dekagramm vaj, 2 tojás és 3 evőkanál tejföl. 

Ha megvannak és kézközelbe kerültek az összetevők, akkor először a lisztet szitáljuk tálba, majd hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, a sót és a cukrot. Jól össze kell mindezt keverni. Utána belemorzsolhatjuk a vajat, majd belerakhatjuk edényünkbe a tojásokat és belekanalazhatjuk a tejfölt. Összegyúrjuk, pihentetjük. Fél centiméter vastagságúra nyújtsuk ki az összeállt tésztát, derelyevágóval rombuszokat vágjunk ki belőle. Ezután már csak az kell, hogy forró, bő olajba kerüljenek, amelyben kisütjük, majd az elkészült fánkokat porcukorba hempergetjük.

Bakonyi csörögefánk Fotó: Rimányi Zita

Ez nem kelt tésztás változat. Az a készítésének titka Somogyi Tamás szerint, hogy zsírban kell kisütni és lassan. Akkor jó a csörögefánk a mesterszakács szerint, ha roppan egyet, amikor beleharapunk. Azon melegében, ahogy elkészült, frissen érdemes megenni, de másnap is finom, igaz, akkor egy kicsit szikkadtabb. A zirci farsangon sütöttek még ezen kívül rózsafánkot és nyuszifül alakút is, ezeket kelt tésztából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában