Fejlesztés a gyermekgyógyászati osztályon

2024.05.03. 20:00

Oxigénterápiás készüléket adományoztak a kórháznak

Újabb adománnyal gazdagodott a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány s általa a Veszprém vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Osztálya. Az oxigénterápiás készülék az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásának köszönhető. Az átadás május 3-án zajlott a Gizella Hotelben.

Benkő Péter

A vadásztársadalomnak lehetősége van segíteni a rászorulókon - hangzott el az eseményen

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

A rendezvényen jelen volt Fejes László, a vadászati cég ügyvezetője, aki 2019-ben szervezett először jótékonysági vadászatot, azóta minden vármegyében támogatják a kórházak gyermekosztályait. Az elmúlt öt évben összesen 221 millió 730 ezer 903 forintot gyűjtöttek a vadászok, melyből közel négyszáz orvostechnikai eszközt vásároltak. A tavalyi, 51 millió 246 ezer 203 forintnyi adomány százhárom berendezés megvásárlását tette lehetővé. A kórház eddig hét különféle eszközt kapott hatmillió 395 ezer 278 forintból. A mostani felajánlásból egy újabb Airvo oxigénterápiás készüléket, magas színvonalú légzéstámogató berendezést vásároltak. 

A mostani felajánlásból egy újabb AIRVO oxigénterápiás készüléket, magas színvonalú légzéstámogató berendezést vásároltak
A mostani felajánlásból egy újabb Airvo oxigénterápiás készüléket, magas színvonalú légzéstámogató berendezést vásároltak
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– A tavalyi év volt az első, amikor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stratégiai partnerként részt vett a programban, amelynek lényege messze túlmutat a vadászaton, mely vadűzés és felelősségvállalás egyben – mondta el Fejes László, hozzátéve, a magyar vadásztársadalomra számítanak az egészségügyben dolgozók, erős szimbiózis alakult ki a két terület között. Az ügyvezető hangsúlyozta, a programhoz számos magánszemély csatlakozott, felajánlásaikkal nőtt közel 6,4 millió forintra az eddigi összeg. Felhívta a figyelmet a magánmecenatúra erősítésére, mely identitás, lelkület, kulturáltság kérdése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke sikeresnek nevezte az agrárium és a vadászat együttműködését annak ellenére, hogy komoly társadalmi nyomás alatt van mindkét ágazat. – Fontos társadalmilag megjelenni jó érzékkel választott programokkal, mint a jótékonysági vadászat, mely komoly, ma már elismert kezdeményezés.

Az agrárium és a vadászat együttműködése a komoly társadalmi nyomás ellenére is sikeres
Az agrárium és a vadászat együttműködése a komoly társadalmi nyomás ellenére is sikeres
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Tenk Tamás főorvos, az alapítvány elnöke elmondta, történetük huszonkét évre nyúlik vissza, fővárosi központtal, nyolc vidéki helyszínnel dogoznak. – Kevés ilyen sikeres program van az országban, régiónkból évente száz-százhúsz mentést végeznek, a szállítás komoly trauma a koraszülöttnek. A veszprémi gyermekosztály hatvanhét ággyal dolgozik, melyből húsz koraszülött-intenzív, az adományozott eszközökkel pedig speciális betegségben szenvedő csecsemőket gyógyítanak – foglalta össze, megköszönve az újabb támogatást.

Az oxigénterápiás készülék a gyermek-intenzív részleg ötödik ilyen eszköze
Az oxigénterápiás készülék a gyermekintenzív részleg ötödik ilyen eszköze
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati centruma hosszú évek óta használja berendezést. Ez az ötödik ilyen eszközük, a gyermekintenzív részlegen tavaly november és idén április között ötven gyermek ellátását segítették a készülékek, huszonnégy gyermek egy év alatti volt. Az újabb készülék hozzájárul az ellátás további fejlesztéséhez. 

Töreki-Vörös Ibolya, a kórház főigazgatói tanácsadója, korábbi főigazgató a személyi felelősségről beszélt, amit fel kell vállalni, s a vadásztársadalomnak lehetősége van segíteni a rászorulókon. 

– Nagy öröm, hogy vármegyénkben évek óta támogatják a gyermekosztályt. Az összefogásban szerepe van a személyes ismeretségnek, ezért fontos a jótékonysági vadászat, az adományok, melyek biztonságosabbá teszik az ellátást. Veszprémben országos viszonylatban az egyik legmagasabb szinten végzik a koraszülöttek ellátását, régiós feladatokat is vállalva.

A rendezvényen a főorvosnak az ügyvezető átadott egy adományozó okiratot, majd Mayer Zoltánnak, a vadászat vármegyei stratégiai partnerének mondtak köszönetet a vadásztársak aktivitásáért elismerő oklevéllel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában