Remény

2017.09.24. 08:00

Fogvatartottak vették fel a keresztség és a bérmálás szentségét

A börtönlelkész hídverő a társadalom és a börtön között, a reintegrációt elevenjében segítheti a papok szolgálata – hangsúlyozta Bíró László tábori püspök a Veszprémben megrendezett katolikus börtönlelkész-találkozón hétfőn, a Padányi iskolában.

Leitner Vera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet látta vendégül az idén negyedik alkalommal Veszprémben megrendezett katolikus börtön- lelkész-találkozót szeptember 18-19-én. Az első napon a börtönlelkészek a hittudományi főiskolára, illetve a Padányi katolikus iskolába látogattak, majd a Szent Anna-kápolnába, ahol szentmise keretében jelenleg is szabadságvesztésüket töltő és egykori fogvatartottak vették fel a keresztség, valamint a bérmálás szentségét. A keddi napon börtönlátogatáson, a bv-intézet reintegrációra irányuló szakmai tevékenységén volt a hangsúly.

A Szent Anna-kápolnában tartott szentmisén a jelenleg is szabadságvesztésüket töltő és egykori fogvatartottak vették fel a keresztség és a bérmálás szentségét. Jobbra Márfi Gyula érsek Fotó: Nagy Lajos

 

- A börtönlelkészek naponta ott vannak a börtön-ben, jelei egy más világnak, a reménynek. Különösen a hosszabb ideje fogvatartottaknál elfárad már a rokonság, a baráti kör, senki nem néz rájuk. Ilyenkor nagyon bátorí-tó, hogy a lelkészekkel beszélgethetnek – mondta el Bíró László püspök atya a hétfői tájékoztatón. - Akárcsak valamennyi bv-intézetnek, a veszpréminek is két célja van: fontos, hogy a fogvatartottakat biztonságosan megőrizzük, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy teljességgel el kell őket zárni a külvilágtól, hiszen így nem várhatjuk el tőlük, hogy szabadulásuk után jogkövetőállampolgárok legyenek – emelte ki Németh Éva, a veszprémi bv-intézet parancsnoka.

- A lelkésznek fontos szerepe van abban, hogy a fogvatartott ne veszítse el kapcsolatát a külvilággal, a családtagjaival. Még azok a fogvatartottak is, akik börtönbe kerülésük előtt nem voltak vallásosak, a börtönben nagyon szívesen vesznek részt a lelki gondozásokon, és sok példát látunk arra, hogy ez igazi hitbe, változásba fordul át – mondta el a parancsnok.

Hozzátette, Zsebe Attila diakónusnak, illetve segédjének, Lendvai Péter Attilának jelentős szerepe volt abban, hogy a veszprémi intézetben az elmúlt évben közel 450 alkalommal hatezer fő vett részt a naponta több csoportban megtartott igeliturgiákon, tizenhárman keresztelkedtek meg, négyen bérmálkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában