Az igaz képek festője

2017.09.27. 10:30

Emlékkiállítás nyílt Nagy Gyula válogatott alkotásaiból

Születésének 95. évfordulója alkalmából nyílt emlékkiállítás Nagy Gyula Egry József-díjas festőművész válogatott alkotásaiból a róla elnevezett várpalotai galériában.

Szabó Péter Dániel

A Nagy Gyula-emlékkiállítás képeit Gopcsa Katalin művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe Fotó: Szabó Péter Dániel

A rendezvényen bemutatták az önkormányzat támogatásával készült, Sárváriné Rieder Zsuzsanna által szerkesztett Nagy Gyula művészeti albumot is.

A megnyitóra zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Nagy Gyula Galéria. Nem is csoda, hiszen olyan képeket is láthatott a közönség az alkotó nagysága előtt tisztelgő tárlaton, amelyeket eddig csupán magángyűjteményekben csodálhattak meg tulajdonosaik.

A Nagy Gyula-emlékkiállítás képeit Gopcsa Katalin művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Nagy Gyula festőművész már életében ikonná vált. Neve kitörölhetetlenül összeforrt Várpalota művészeti életével – fogalmazott köszöntő beszédében Campanari-Talabér Márta polgármester. A városvezető hozzátette, a kivételes tehetséggel megáldott alkotó korán bekövetkezett halálával pótolhatatlan veszteség érte a hazai képzőművészeti életet. Elmondta, négy évvel ezelőtt indult útjára egy sorozat, amelynek keretében minden esztendőben egy-egy művészeti albummal állít emléket Várpalota a városhoz kötődő művészeknek.

– Joggal lehetünk büszkék arra, hogy a művészeti élet milyen magas színvonalon van Várpalotán. A sorozat célja éppen az, hogy ezt ne csupán kiállításokkal, hanem albumok formájában is meg tudjuk mutatni a közönségnek – tette hozzá Campanari-Talabér Márta a kiállításon, amelynek képeit Gopcsa Katalin művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A Nagy Gyula művészetét és személyét bemutató kötetről elmondta, örömmel fedezte fel benne az időn és téren átívelő dialógusokat, melyek összefoglalják a korabeli műveket, a kiadványokat és a kiállításokat.

A komoly művészeti élményt jelentő kiállítás kurátora és rendezője, valamint a szép kivitelű kötet tervező-szerkesztője Sárváriné Rieder Zsuzsanna volt, aki a megnyitón röviden ismertette a várpalotai születésű festőművész életét és művészetét bemutató, Nagy Gyula – Az igaz képek festője című albumot. Elmondta, már gyermekként megismerhette Nagy Gyula festészetét, rengeteg történetet hallott a művészről, aki Várpalota egyik legismertebb személyisége volt. Nem akadt olyan várpalotai, aki ne ismerte volna Nagy Gyulát. Nagyon sokat festett a szabadban, gyakran lehetett látni, ahogy szeretett puli kutyájával ment, Szíj Rezső írta egyszer, hogy a négylábú társ volt csupán az, akit ilyenkor megtűrt maga mellett.

A tárlat megnyitóján Kodály- és Paganini-műveket játszott Farkas István (hegedű) és Józsa Eleonóra (zongora). A kiállítás 2017. november 30-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Galéria nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában