Teltház

2017.09.14. 12:57

Müller Péter: A szeretet tartja össze a világot

A József Attila-díjas író, előadó Müller Péter a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban tartott teltházas előadást. A terem gyorsan megtelt, és a közönség csak úgy itta az előadó szavait.

Smidhoffer Eszter

A kétórás előadás fő témája a Férfiélet női sors volt, ami 2013-ban könyv formájában már megjelent. Az író különböző vallásokból, hiedelmekből hozott példát a női és a férfi szerepre, emellett beszélt egy hatalmas fordulatról, a nők öntudatra ébredéséről is. A közönség soraiban ugyan a nők voltak többségben, de akadtak férfiak is, akik kíváncsiak voltak a lélek rejtelmeire.

- Az a világ, amiben most élünk, egy férfi centrikus, patriarchális világ, amely szinte minden írásos hagyományában arról beszél, hogy a férfi egy felsőbbrendű lény, Istenhez hasonlatos. Úgy beszélnek erről a jelenségről, hogy öntudat a férfiben van és a nőben nem. Ma elérkeztünk egy olyan korhoz, hogy a férfiuralom csődbe vitte a világot. Most úgy néz ki, hogy össze fog robbanni, mert ebből a világból hiányzik az egységlátás, az érzelmi gazdagság, a szeretet, amit a nő képvisel. Míg a férfiak uralma kezd összeomlani, addig a nők elkezdenek öntudatra ébredni – magyarázta Müller Péter.

Az író megemlítette, hogy a mai társadalmi helyzet párhuzamba állítható Madách Imre Az ember tragédiája című művével. Madách könyvében alapigazságok vannak a női, férfi szerepekről, ahogyan a könyvben úgy az életben is a férfiak alakítják, formálják a világot. Ádám egyedül akkor nézett nőként, Évaként a párjára, amikor a nő közölte vele, hogy állapotos. Innét a nő veszi át a főszerepet, ő irányít.

Szó esett arról is, hogy Ádámot már a bibliában férfinek és embernek is tekintették, míg Éva csak nő volt. Ám egy férfi nem tud teremteni egy nő nélkül, még akkor sem, ha Isten. Így az az elterjedt világnézet sem igaz, hogy az Isten hímnemű.

Müller Péter több ízben is kifejtette az előadás során, hogy a nő, a női lélek miért érdemel megbecsülést, szeretetet, egyenlő bánásmódot. A nő a férfi másik fele, vele együtt lesz teljes ember, nélküle csak egy fél. Ketten együtt kiegészítik, segítik egymást, jobbá teszik a másik életét. Az író beszélt a szeretet, szerelem értékéről is, ami összetartja a világot. Idézett II. János Pál pápától is, aki Hála a nőknek című írásában adózott köszönettel a másik nemnek. A pápa titokban szerelmes volt egy nőbe, akivel fiatal korában gyakran kirándultak, síeltek együtt, majd útjaik különváltak, amikor János Pál pápa lett. Ennek ellenére a későbbiekben is tartották a kapcsolatot, a nő bibliai szövegeket fordított le angolra a pápának. Segítette, támogatta őt, sőt még a halálában is ő volt vele. Ezért tudott ilyen nagy igazságokat leírni a pápa, mert megélte, hogy Anna Theresa, egy hozzá hasonlatos nő volt a szellemi társa – indokolta az író.

Majd az előadás közepe táján a görög, római regékre, istenekre terelődött a szó. Lényeges megállapításokat tett az író, amik a való életben is megállják a helyüket. Például megemlítette, hogy nem véletlenül nő ábrázolta a bölcsességet a görögöknél, Pallasz Athéné képében. A nők jobban figyelnek az apró dolgokra, elnézőbbek, mint a férfiak és tudják, mikor mit mondjanak, vagy mikor hallgassanak. A nő előbb köt kompromisszumot a béke, nyugalom érdekében, törekszik a harmóniára. Ellentétben a férfival, aki csak racionálisan gondolkodik, cselekszik. Ezzel indokolja a szerző a nő szükségességét, hiszen a nő megjegyzi azokat a dolgokat, amelyek később még fontosak lesznek, de a férfi nem törődik vele. Ide kapcsolódik az est utolsó témája is, ami a hűség.

- Manapság a hűséget összeolvasztották a szexuális hűséggel, vagyis a szexualitást értik alatta. A hűség nem a szexuális kapcsolatokra vonatkozik, hanem annál sokkal magasztosabb dolog – mondta Müller Péter író.

Először csak Müller Péter beszélt az est témájáról, majd beszélgetést kezdeményezett a közönséggel. A feltett kérdésekre kimerítő választ adott a saját tudása, ismerete szerint. Majd az estét lezárva a VOKE aulájában dedikálta a könyveit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában