kaszkadőrlegenda

2017.09.30. 12:00

A magasság és mélység ura: Piroch Gábor sosem félt a haláltól

Egy magyar, aki túlélte a Titanic elsüllyedését, és annak idején felajánlotta Bujtor Istvánnak, ha nem lesz munkája, beállhat a csapatába. Arnold Schwarzenegger úgy nyilatkozott róla, ő a világ filmgyártásának egyik legjelentősebb kaszkadőre. Portré a 64 éves Piroch Gáborról, aki soha nem félt a haláltól.

Varga Róbert

Ebben a szakmában nem a bátorság a legfontosabb, hanem a rátermettség és a felkészültség. Amúgy pedig kaszkadőrnek születni kell – vallja Piroch Gábor, aki Timothy Daltonnal is játszott együtt

A földgolyón egyedül ő ugrott le 60 méteres magasságból dobozokra egy budapesti autószalon megnyitóján. Ez nem hivatalos világrekord. Vetette magát 23 méteres mélységbe a biatorbágyi viaduktról. A Margit hídról vezetett a Dunába egy hattonnás autóbuszt, és ha életben akart maradni, még a vízbe érés előtt ki kellett ugrania a járműből. Lógott helikopterről, motorral hajtott át üvegen, gyújtották már fel úgy, hogy ezer fokon lángolt rajta a védőruha. Ilyen és ehhez hasonló mutatványokra csak ő volt képes 45 éve tartó pályafutása alatt. Ötven országban dolgozott Hollywood legnagyobb sztárjaival, rendezőivel, több mint 300 filmben szerepelt, 2007-ben jelölték a kaszkadőrök Oscar-díjára is.

Ebben a szakmában nem a bátorság a legfontosabb, hanem a rátermettség és a felkészültség. Amúgy pedig kaszkadőrnek születni kell – vallja Piroch Gábor, aki Timothy Daltonnal is játszott együtt

Piroch Gábor minden csúcsot meghódított, amit egy kaszkadőr Magyarországról, a vasfüggöny mögül ismeretlenül indulva elérhet. Lovas, motoros, autós, gyalogos kaszkadőrként mindenütt sikerült kiemelkedőt nyújtania. Teljesítményét, hozzáértését, bárhol járt is, elismerték. A szakma tekintélyei közé tartozik. Négy éve még ágaskodó lóról esett le a főhős helyett, tavaly óta viszont már nem vállal ilyen kunsztokat. Visz-szavonult. Kaszkadőrszakértőként és akciórendezőként dolgozik már jó ideje. És ír, mert azt nagyon szeret. Azt sem tartja kizártnak, hogy egy-egy történetéből film szülessen.

Mosolyogva veszi tudomásul: a végzet az, hogy az ember megöregszik ezen a pályán is, a szervezete jelzi, hogy elhasználódott, a határok kifeszültek. Ő pedig alaposan tett is azért, hogy mindig kifeszítse a határait. A magasság és mélység uraként, hogy elérhesse álmait. Egy épp csontja sincs már, hét napnál hosszabb ideig azonban soha nem maradt ki a munkából. Eközben több életre elég élményben lehetett része.

Amikor legutóbb beszélgettünk, elmondta: a kaszkadőr nem halhatatlan ember, de a kamera előtt bármikor több élete is lehet. Nem fél a haláltól, mert szerinte nincs olyan. Az élet véleménye szerint egyszeri és megismételhetetlen. Ezért is kell vigyáznunk magunkra és szeretteinkre. Nem babonás, nem hívő. Magában, a családjában, a munkájában, a szakértelmében bízik.

Ritka pillanat: egy nyugodt ló hátán

Ebben a szakmában ugyanis nem a bátorság a legfontosabb, hanem a rátermettség és a felkészültség. Amúgy pedig kaszkadőrnek születni kell. Ez is a címe életrajzi könyvének, amelyben ír arról is, hogy rengeteg gyakorlás, előkészület, sokszor fizikai, kémiai és statikai mérések, számítások előzik meg egy-egy veszélyes és látványos akciójelenet felvételét. Kockázatelemzés gyakran készül, 1:200-hoz értéknél már a többség elgondolkodik, megcsinálja-e az adott feladatot.

Piroch Gábornak viszont az volt a titka, hogy ő mindig megcsinálta azt, amit a rendezők kértek. Ez emelte őt a többiek fölé. Amíg nem tudott megélni a kaszkadőrségből, volt éjjeliőr, telefonfülke-takarító, rakodómunkás, újságkihordó és lovász is. Dolgozott Németországban westernshow-kban, közben takarította az istállót.

Lovas akciójelenetben

Már 1969-ben ott volt az Egri csillagok forgatásán, próbált a kaszkadőrökkel, de még nem szerepelhetett velük. Majd egy év múlva Kósa Ferenc Ítélet című filmjében debütált 15 évesen. Első nemzetközi munkája 1974-ben Woody Allen Szerelem és halál című alkotásában volt.

Ám az igazi nagy áttörést az Emlékmás című film hozta meg számára, amikor bekerülhetett a Rambo- és Indiana Jones-filmekből ismert Vic Armstrong világhírű kaszkadőrcsapatába. Olyan szerencsével, ami tényleg csak egyszer adatik meg az életben. Piroch Gábor szerint a sors a jó kapusnak biztosít lehetőséget egy döntő pillanatban, és az élet mindenkinek kijelöli az útját.

Westernfilm forgatásán

Szerepelt többek között az Oroszlánszív, a Terminátor 3, az Evita, a Skorpiókirály, a Kincses sziget kalózai, a Világok harca, az Eragon, a München, a Trója, a Mennyei királyság, a Múmia, a Kleopátra, a Hercules, a Menekülés a győzelembe, a Mr and Mrs Smith, a Transformers 3, a Katedrális című alkotásban. Forgatott együtt Spielberggel, James Cameronnal, Orlando Bloommal, Tom Cruise-zal, Sylvester Stallonéval, Brad Pitt-tel, Angelina Jolie-val, Timothy Daltonnal, James Belushival, Madonnával, Kate Winslett-tel, Leonardo DiCaprióval és Bud Spencerrel is. A legszebb emléke mégis az marad, hogy bekerülhetett a Titanic című filmbe 1996-ban, és hat hónapot tölthetett Mexikóban a forgatáson. Minden egyes akcióban részt vett, ahol kaszkadőröket alkalmaztak. Viccesen írták akkoriban róla, hogy a magyar, aki túlélte a katasztrófát. Ő alakítja azt az utast, aki az egyik látványos jelentben a kettétört hajó korlátjáról a mélybe zuhan. Meg is sérült a forgatáskor, a sarkába csapódott egy vasgerenda, napokig menni is alig tudott. Más alkalommal pedig a hátára esett, három napig vért köpött a kórházban, de számára akkor is a Titanic marad az a film, amelyet az elsők között említ, amire büszke. Ekkor ismerkedett meg Kate Winslet-tel, aki megjegyezte a nevét a 160 kaszkadőr közül, és később más forgatáson is összefutottak.

Piroch Gábor számtalan világsztár helyett hajtott végre nyaktörő mutatványokat. Akad köztük, akikkel a mai napig jóban van. Ilyen az örök haver Arnold Schwarzenegger, a rendezők közül pedig nagyon kedveli Ridley Scottot és James Cameront. A kaszkadőrlegenda jó barátja volt Bujtor István is, akivel először a Csak semmi pánik című filmben dolgozott együtt. Van egy emlékezetes jelenetünk, amikor a nádasban verekszenek. Bujtor nem akarta nagyon bevinni neki az ütéseket. Mondta neki, nyugodtan bízzon benne, nekik ez a munkájuk, s van erre technika is, hogy úgy látszódjon, mintha hatalmasat ütött volna. Olyan jól csinálta az egészet, hogy utána nevetve mondta neki: ha egyszer nem lesz munkája, beveszi a csapatába. Bujtor azt felelte: neki el is megy. Utána meghívta a Hamis a babába is, és ott lehetett vele A három testőr Afrikában című filmjének a forgatásán Tunéziában is.

Bud Spencer csapatában 1988-ban, Piroch Gábor a kép jobb szélén

Piroch Gábor nyugdíja 44 ezer forint. Nem foglalkoztatja az, miért ilyen kevés ez az összeg. Abban az időben nehéz volt követni, kitől mennyit vonnak le, milyen formában jelentik be. Ez nem olyan fontos már neki.

A kaszkadőrlegenda a mai napig szereti a kamerák mögötti világot. Amikor azt hallhatja: csapó, tessék! És elindul a mozi, a filmkészítés semmihez sem hasonlítható varázslata. Tagja az Amerikai Színész Szakszervezetnek, így zöld kártyával dolgozhat a tengerentúlon most is.

Ő azonban egy-egy hosszabb forgatás után azért mindig hazavágyik a családjához. Mert itthon érzi magát igazán otthon.

Kaszkadőrsors ez is.

HÁROM ANGYAL VIGYÁZ RÁ

Zuhant már rá a Múmia forgatásán 500 kilós ló, majdnem alatta maradt. A Trója felvételei alatt egy harci mén a lábára lépett, eltört a bokája. A Kincses sziget kalózai című filmben kilenc méter magasról ugrott ki egy robbanásnál, akkor úgy érezte, ha nem zuhan bele azonnal a vízbe, akkor szénné ég.

Nyolc csavar van a kisujjában, mert kaszkadőrkollégája egy bemutatón elrontotta a koreográfiát és karddal darabokra törte a bal kezét. Négy bordája tört el és megsérült a veséje, amikor kiugrott a Dunába hajtó buszról.

A Linda című magyar sorozatban üvegablakon ugrott ki, ekkor a csigolyája sérült és az üveg kihasított egy darabot a hátából. Piroch Gábornak egyszer azt mondták: három angyal vigyáz rá. Ő nem találkozott még velük, de érzi, hogy figyelnek rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában