Szüreti felvonulás

2017.09.10. 16:40

Szombaton kirúgtak a hámból Szentgálon

Színes forgatag fogadta a Herceggyöp térre érkezőket szombaton. Lovasok, feldíszített lovas kocsik és fogatok, valamint traktorok és persze vidáman sürgölődő emberek készülődtek a téren.

Molnár Sándor

A Herceggyöpi Lovas Egyesület a fő szervezője a szüreti felvonulásnak, amelyet már hagyományosan megrendeznek. Igaz, hogy szőlőültetvény csak valamikor az 1800-as években volt Szentgálon, és ugyan még előfordul néhány szőlőtőke itt-ott, de a felvonulás hagyományát újraélesztették. Kicsit nehezen indult a dolog, de az évek alatt elérték, hogy már figyelnek a menetre – meséli Tóth Dénes főszervező. Nagyon sok helyről jönnek a felvonulásra: Mencshelyről, Nagyvázsonyból, Farkasgyepűről, Bándról, Márkóról, Zánkáról, Úrkútról. A környező településeken is mindenki megcsinálja ezt a programot, így előre tudják, hogy mikor hová kell menni.

 

 

A szentgáli menet elől négy lovasból állt, őket követték a fogatok, majd jöttek a táncosok, a lovas csoport és végül a feldíszített traktorok zárták a sort. A felvonulók három fő helyen álltak meg a faluban, kiosztottak 400 darab perecet és bort kínáltak. Végül visszatértek a kiindulási pontra, ahol az önkormányzat támogatásának köszönhetően, a szervezők mindenkit vendégül láttak egy finom ebédre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában