Slam poetry

2017.09.10. 16:00

Interjú Tóth Szabolccsal: „Alex fiam és a családom örök”

Tóth Szabolcs 'Executor'-ral, a veszprémi slam-vezérrel, mindenki „exével” beszélgettünk a helyi slam poetry életről, munkáról, családról.

Horváth Virág

2006 nyarán kezdett megismerkedni Veszprémmel leendő egyetemistaként. Elmondása szerint: „első látásra szerelem volt egy alföldi tinédzser számára, akinek előtte 18 éven át a kecskeméti síkság jelentette az életet. A város aztán belopta magát a szívembe oly annyira, hogy amikor kiutat kellett találnom egy jelentős magánéleti futótűzből, végleg áttettem a székhelyemet a szeles városba.”

A slam poetry közösségbe Elekes Dé-Zé Csaba országos bajnok freestyle emszí vonzotta be: „Leghalványabb fogalmam sem volt, mi lehet ez egyáltalán, de a társaság kedvéért elnéztem oda – utólag milyen jól tettem. Annyira a slam bűvöletébe kerültem, hogy amikor az esemény hosztja és egyben a veszprémi slam poetry atyja, Kotroczó Máté MAteDon megkérdezte a közönséget, ki hozott még magával saját verset és állna vele mikrofon mögé, azon kaptam magam, hogy a rá következő néhány percben már acapella adom elő az egyik rapszövegemet.

Röviden és romantikusan: felnőtté válásom szinte minden jelentős emléke Veszprémhez köthető.”

- Most már havi két eseményt is szerveztek. Miért volt erre szükség? Miben különbözik a két alkalom?

Nyitni szeretnénk a városban és környékén lévő előadóművészek felé továbbra is, legyen akár zenész, énekes, színész, költő, író, slammer – ezért hoztuk létre a Dubniczay Palota-beli szokásos havi eseményeink mellett az ún. Full Kontakt nevű spoken word-sorozatot. Itt bárki megmutathatja magát magyar nyelvű saját szerzeményével, mi és a Szigony bár és terasz szívesen látjuk a feltörekvő és a már befutott alkotókat egyaránt. Amíg havi estjeinken a témaversenyen és a tízszavas versenyre​ helyezzük a hangsúlyt​, a Full Kontaktos estek egyik legnagyobb előnye, hogy az egész estés ​open mic alkalmával hangszereket és az előa​dás h​oz szükséges eszközöket is ​lehet használni akár​.

Emellett szerettünk volna kimozdulni a klasszikus közegből és egy kis hétköznapi életet, utcai hangulatot, csak a járdákon található változatosságot belevinni az oK életébe, mint egy füstös jazz klub a nagyváros mélyén, ahova átszellemülni és terheit letenni járhat a mindennapok zsoldosa, nekünk ez a Full Kontakt a Szigonyban.

A 2017-es Utcazene Fesztiválon az Utas és Holdvilág Antikvárium előtt, a szabadban slammeltek a „lököttek”

- A veszprémi csapat több tagja egyre sűrűbben bukkan fel más városok eseményein, ahogyan Veszprémbe is egyre több más városból érkező slammer mutatkozik be. Ez egy folyamat kezdete? Tudatosan építkeztek?

Teljes mértékben tudatos. 2009-ben kezdődött el a slam poetry időszámítása Veszprémben, ezzel az egyik legrégebb óta szlemmelő vidéki város vagyunk, országos szinten figyelmet mégsem sikerült kiérdemelnünk az évek alatt, így egy, azóta teljesen megújult előadói gárdával belevágtunk, hogy feltegyük a slam-nagytérképre a Királynők Városát.

Székesfehérvár, Pápa, Szombathely, Vác, Kecskemét, Pécs, illetve Budapest több helyszínén is hirdetjük, hogy érdemes Veszprémbe ellátogatni azok számára, akik minőségi és egyedi slam-et szeretnének hallani.

Emellett három​ havonta igyekszünk estjeinkre ​mindig más városból meghívni szlemmereket showcase-vendégként, hogy előadják meghatározóbb vagy éppen legfrissebb műveiket, beszéljenek magukról​ és az adott havi témaversenyben​ egy-egy zsűriszéket is biztosítunk Számukra.

- Tavaly született meg a kisfiad. Hogyan tudod összeegyeztetni a munkád, a családod és a slam estek szervezését/ koordinálását?

Reggel 5:30-tól este 11-ig úgy csak-csak plusz néha a hajnalok – de a komolytalanságot félretéve elévülhetetlen hálával tartozok az én Vikimnek, aki kibírja mellettem ezt a nyüzsgést és támogat mindenben, amivel a slam poetry jár (szervezések, meghívások, vendégszereplések, rendhagyó irodalomórák, késő esti e-mailek, elhúzódó telefonbeszélgetések).

A munkaidő reggeltől délutánig tart​, Alex fiam és a családom örök, a köztes időben pedig heti rendszerességgel eljárok futni, és néha slam-eseményeket szervezek vagy vezénylek le.

Az alig féléves Alexszel tárlatmegnyitón

- Az elmúlt években változik a veszprémi slammerek összetétele. Az új, fiatalabb generáció térhódítása mennyiben befolyásolja a csapatot? Hogy éled meg régi arcok elvesztését?

Személy szerint imádom, hogy képes megújulni a veszprémi slam, hiszen szüksége van a műfajnak és a hallgató-közösségünknek is arra, hogy mindig az új látásmódok tudják képviselni magukat az eseményeinken.

A tehetséget megbecsülni és ápolni kell, mindegy, hogy az milyen idős testben lakozik.

A régi arcokat igazán sosem veszítjük el, vagy legalább a csapat tagjaként nem így élem meg. Mindössze változnak a prioritások az Ő életükben is – bármikor mikrofont ragadhatnak újra nálunk és az est után egy kiadós beszélgetés keretén belül ott folytatjuk, ahol akár évekkel előtte​ félbehagytuk.

- Idén tartották meg az első Slam Poetry tábort, ahol a veszprémiek is nagy szerepet vállaltak. Milyen volt a tábor? Mit tanultatok belőle, vált a hasznotokra?

A Tábor is megerősített minket abban, hogy érdemes energiát fektetnünk bele, hogy a veszprémi slam ismert és elismert legyen a „magyarajkúak” között, amiben nagy segítségünkre válhat a baráti kapcsolat más városok szlemklubjaival.

Szlemmereink közül a Sunyi és hoBBit-páros, azaz Somogyi Csaba és Borsos Bence felkérést kaptak, hogy legyenek a szervezők segítői, így a táboron belüli koordinálásban vehették ki részüket, emellett a Tábor péntekén tartott felejthetetlen hangulatú csapat slam versenyben második helyet értek el a fiúk. Fiatal szlemmerünk, a mindössze 15 éves

Hatos Fanni pedig csupán fél pontokkal maradt le a dobogóról a csak hölgyeket megversenyeztető Ladies Night-on. A team slam másik, szívünknek kedves pontja volt, hogy az anno szintén Veszprémben debütált és nálunk nem kevés témaversenyt nyert

Munding Márton negyedmagával, a Munkavonal névre hallgató formációban megszerezte a csapat slam verseny első helyét.

​Utólag is gratulálunk előadóinknak még egyszer!​

- Milyen terveitek vannak a jövőt illetően a veszprémi odaLÖKött KÖLtészettel?

Rövid távon: ​igaz, a fesztiválszezon véget ért, az idei Utcazene Fesztiválon is mind a négy nap kint voltunk szlemmelni az Utas és Holdvilág Antikvárium előtt, ​de az ősz sem lesz unalmas: például rendhagyó irodalomórát fogunk tartani egy balatonfüredi gimnáziumban, illetve a 2. Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozó is tartogathat még meglepetéseket az odalátogatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában