szent mihály ünnepe

2017.09.29. 12:30

Feltárulnak a veszprémi székesegyház rejtett kincsei

Szent Mihály ünnepéhez közeledve két új kiállítást nyitottak meg a Szaléziánumban a hétvégén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Az eredeti terv az volt, hogy a Mihály-búcsúhoz kapcsolódva a Szent Mihály-bazilika harangjait mutassuk be a nagyközönségnek, köztük az „Öreg Mihályt”, később ehhez egy újabb kiállítás is csatlakozott, így ma egy helyett rögtön két új kiállítást mutatunk be – mondta Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója szeptember 24-én, vasárnap.

A kiállításokat Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a bazilika plébánosa nyitotta meg. Elmondta, nagyon örül a bazilika harangjait bemutató kiállításnak, így a székesegyház látogatók elől elzárt kincseit kicsit közelebb hozhatják a veszprémi hívekhez, és nem utolsósorban a Veszprémbe látogató turisták is jobban megismerhetik fontos értékeinket. Hangsúlyozta, hogy minden harangnak más és más a funkciója, de minden harang legfontosabb fel-adata, hogy az Úr dicsőségére hívja fel az emberek figyelmét.

A „meglepetés”-kiállítást Madarassy István ötvös-szobrászművész alkotásaiból nyitották meg. Az ő munkája Szent Mihály arkangyal szobra, melynek megáldása szeptember 29-én, pénteken 16 órakor lesz az Óváros téren.

A Szaléziánumban kiállított vörösréz szobrokat Firenzéből, Nagyváradról és Rómából hozták haza, köztük felismerhetjük Szent Margit, Szent Kristóf, Szalézi Szent Ferenc alakját, de láthatják itt az érdeklődők Noé bárkáját vagy az Utolsó vacsora egyedi ábrázolását. A kiállítások ingyenesen megtekinthetők keddtől szombatig a Szaléziánumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában