Endrei Judit közönségtalálkozója

2017.10.09. 20:21

Valakinek fél tégla, másnak Thomas Mann kötet esik a fejére

Október első hete programokkal, előadásokkal telt a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban. Az Országos Könyvtári Napok keretén belül egy volt televíziós műsorvezető, Endrei Judit is ellátogatott a könyvtárba.

Smidhoffer Eszter

 Endrei Juditot Péringer Petra kérdezi Fotó: Smidhoffer Eszter

A közönségtalálkozót izgatott várakozás előzte meg. A könyvtár első emeleti nagytermét meg is töltötte a közönség, annyian érdeklődtek Judit személye iránt. Először a könyvtár igazgatója, Dr. Décsey Sándor köszöntötte, majd Dobó Zoltán polgármester adott át egy csokor virágot a város nevében Endrei Juditnak.

A közönség sorai között szinte csak nők foglaltak helyet, de ez nem is olyan meglepő a meghívott vendég személyét tekintve. A beszélgetést Péringer Petra könyvtáros kezdeményezte, majd a kérdésekre válaszolva Judit vette át a szót. A társalgás végig kötetlen maradt, néha-néha ugyan elkalandoztak a volt bemondó gyermekkora felé. Szóba került a televíziózás előtti idő, majd az utána következő évek, amikor Judit könyvírásra cserélte a képernyőt.

Elsősorban a családjáról, gyermekkoráról, majd arról mesélt Judit, hogy hogyan került a tévéhez. Nagyon sokszor visszautalt a neveltetésére, ami jelentősen meghatározta az életét, hozzáállását dolgokhoz.

Endrei Juditot Péringer Petra kérdezi Fotó: Smidhoffer Eszter

- Igazából minden a gyerekkoromból ered. Édesanyám hihetetlenül energikus volt, iskolaigazgatóként dolgozott, mellette színjátszó kört, énekkart vezetett, mindig belefogott valamibe. Édesapám szintén élénk, aktív ember volt, a termelőszövetkezet főkönyvelőjeként dolgozott. A húgommal nem úgy nevelkedtünk, hogy ezt csináld így, azt csináld úgy, hanem egyszerűen a neveltetésünkből adódott, hogy az előttünk lévő szülői mintát kövessük – mondta a volt műsorvezető.

A jelenlévők nagy része hasonló korú volt, mint Endrei Judit, így saját élmény kapcsán többször megszólította a közönséget. Kiderült, hogy Judit nagyon szereti a könyveket, ideje engedi, olvassa is őket. Egyik barátnője, Dr. Gyarmati Andrea mondta neki, hogy nem mindegy, hogy egy családban egy fél tégla vagy egy Thomas Mann kötet esik a fejére.

- Nálunk, ha nem is egy Thomas Mann kötet, de a Világirodalom Remekei „esett a fejünkre”. Nagyon szerettem olvasni, és ez mind a mai napig így van. Azt szoktam mondani, hogy számomra, ha olvasok egy nap, az olyan, mintha megiszom egy-két pohár vizet – emlékezett vissza Judit.

A volt műsorvezető kifejtette, hogy szerinte a szépirodalomból meg lehet tanulni viselkedni, beszélni, persze csak az igényes szépirodalomból. Mélyen bízik benne, hogy még nagyon sokáig lesznek könyvek, könyvszerető emberek. sesz

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában