Csillagászat

2017.11.02. 18:59

Az univerzum titkaiba pillanthattak bele

Meteordarabkák, bolygó- és krátermodellek, 3D-nyomtatott égitestek, digitális és sztereomik-roszkópok, mindenekelőtt pedig egy élvezetes előadás a meteoritok történetéről.

Szendi Péter

A résztvevők megtekinthették a meteordarabkákat, a bolygó- és krátermodelleket és a 3D-nyomtatott égitesteket Fotó: Szendi Péter

A Szőlőszem Csopaki Nagycsaládosok Egyesülete meghívására az Úrkúti Csillagászati Klub látogatott el a kultúrházba.

A résztvevők megtekinthették a meteordarabkákat, a bolygó- és krátermodelleket és a 3D-nyomtatott égitesteket Fotó: Szendi Péter

Ivanics Ferenc, a klub elnöke szemléletes előadásában a meteoritok történetével, legbensőbb titkaival ismertette meg a jelenlévőket, akik eközben kézről kézre adták az úrkútiak egy-két kilogrammos vas- és kőmeteoritjait. Az előadást követően így már egy felkészült gyereksereg vette körbe a szemléltető asztalokat, ahol a 3D-nyomtatott égitestek, modellek és a digitális mikroszkóp világába Veisz András, Surányi Zoltán és Ivanics-Rieger Klaudia vezette be a kíváncsi seregletet. A meteoritos asztal sztereomikroszkópjánál pedig Ivanics Ferenc várta az érdeklődőket, ahol egyebek mellett több mint 4,5 milliárd éve létrejött megolvadt porszemeket és egykori nagyobb kisbolygók magjából kiszakadt vasmeteoritok egzotikus mintázatait lehetett szemügyre venni.

Az est fénypontját a három meteoritszilánk és öt szuevitdarabka kisorsolása jelentette. A nyolc szerencsés kisgyermek nagy izgalommal vizsgálta meg a mikroszkópok alatt is a kozmikus nyereményeket, így számukra a kozmosz a szó szoros értelmében is kézzelfogható közelségbe került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában