Irodalmi Magazin

2017.12.01. 11:31

Frontélmények és irodalom – Ismert íróink világháborús nézetei

Magyar írók és költők az első világháborúban címmel szervezett irodalmi estet a Magyar Irodalomtörténet Társaság Veszprém Megyei Tagozata csütörtök este a megyei könyvtárban, ahol ismert íróink sokszor háttérbe szoruló, világháborús nézeteit, szerepvállalását is megismerhette a hallgatóság.

Leitner Vera

Fotó: Pesthy Márton

Irodalom a hátországban, Frontélmények, Haditudósítók – Az ismert, sok esetben nyugatos írók, költők nagy alakjainak neveit ritkán említik ezen kategóriák valamelyikébe sorolva, azonban a csütörtök este szervezett irodalmi est során irodalmárainknak éppen ezen élményei, s a korszakról alkotott gondolkodásmódja került a fókuszba. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében szervezett eseményen Mórocz Gábor irodalmi szerkesztővel Sebő József középiskolai tanár beszélgetett arról, hogy az ismert írókra milyen hatással volt a világháború. Az est során külön kiemelt szerep jutott a témában megjelent Irodalmi Magazin egy korábbi, kimondottan az első világháború íróinak, költőinek szentelt kiadványának, mely ugyancsak aláhúzza a korszakot eleinte uraló, a háborút lelkesen üdvözlő, majd a borzalmakat látva melankolikussá váló közhangulatot. A 2014-ben megjelent, összefoglaló kiadvány az első világháború centenáriumi emlékszámaként jelent meg, ám aktualitását éppen gyűjteményes jellege okán nem veszítette el, fogalmazott Mórocz Gábor. Az Irodalmi Magazin említett számában többek között olyan jelentős nevek kaptak helyet, mint Ady Endre, Balázs Béla, Molnár Ferenc, Móricz Zsimond, s az átfogó kiadvány előszavát az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság akkori elnöke, Navracsics Tibor írta.

Fotó: Pesthy Márton

A csütörtök este szervezett eseményen az érdeklődők elsősorban Gyóni Géza, Gozsdu Elek és Juhász Gyula műveiből, illetve világháború-értelmezéséből kapott szemelvényeket. Az est során a témához kapcsolódó levélrészleteket, verseket Rábai Zsanett tolmácsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában