Különleges sportrelikviák 

2017.12.14. 07:20

A Várpalotai Olimpiai Baráti Körnek nyílt kiállítása a Thury-várban

A múlt ismerete nélkül a jövő nem építhető címmel nyílt kiállítása a Várpalotai Olimpiai Baráti Körnek a közelmúltban a Thury-vár Márványtermében. 

Szabó Péter Dániel

Szabó Béla rendhagyó módon mutatta be sportzászlókból álló gyűjteményének darabjait Fotó: Szabó Péter Dániel

Az olimpiai eszme és a sport népszerűsítését a zászlajára tűző civil szervezet életében immár hagyomány, hogy minden év decemberében a tagok saját gyűjteményéből összeállított tárlattal jelentkezik. Így volt ez idén is, a Thury-várban szép számú közönség előtt nyílt meg a kiállítás, ahol Juhosné Vavró Zsuzsanna igazgatónő és a Nepomuki iskola diákjai adtak az alkalomhoz illő műsort.- Egyesületünk fontos feladatának tekinti a múltbeli sportsikerek felidézését, tárgyi vagy nyomtatott emlékeinek, relikviáinak gyűjtését, megőrzését és bemutatását. Példát állítva, okulásul és ösztönzésül a fiataloknak a sportolásra, a hagyományápolásra, megkezdett munkánk folytatására – mondta el a megnyitón Pócsik József, a kör alelnöke, aki részletesen bemutatta a kiállítókat.

Szabó Béla rendhagyó módon mutatta be sportzászlókból álló gyűjteményének darabjait Fotó: Szabó Péter Dániel

Gavallér Tibor és Csiky Levente az Egészséges Szívért Közhasznú Egyesület relikviáit hozták el a várba. A szervezet tagjai országos sportnapokon találkoznak évente, ahol 15-20 egyesület is benevezi versenyzőit a labdarúgástól, a röplabdán, az atlétikán és a sakkon át az úszásig. Ezeken az eseményeken a várpalotaiak mindig szép eredményeket értek, érnek el, ezt mutatják be a kiállított relikviák. Miklós László, a VOBK titkára elismert filatelistaként olimpiai és sport témájú, többször is díjazott gyűjteményekkel járult hozzá a tárlathoz, míg Pass László az általa gyűjtött és rendszerezett írásokat, cikkeket hozta el a várba.

Ez alkalommal Rió után történt címmel állította össze kiállítási anyagát, azaz a 2016 utáni sporteseményekről láthat válogatást az érdeklődő közönség. Szabó Béla különleges zászló-, sál- és mezgyűjteményének darabjait hozta el a várba, de láthatóak emlékek az FTC és a 60-as évekbeli VBSK közötti nagy derbiről is. Sztanke József világ- és Európa-bajnok erőemelő az utóbbi évek kiemelkedő eredményeinek „gyümölcsét”, érmeket, kupákat és okleveleket mutat be az érdeklődőknek. Az idei kiállítás különlegessége, hogy a Magyar Asztalitenisz Szövetség egy olyan részgyűjteményt is a VOBK rendelkezésére bocsátott, amely a jelen és a múlt nagy asztaliteniszező sportolóinak relikviáiból áll. Ennek apropóján a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, a várpalotai származású Nátrán Roland is köszöntötte a megjelenteket a Thury-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában