Arany-balladák színpadon

2018.01.22. 20:36

Középiskolások ünnepelték a magyar kultúra napját a Petőfi Színházban

Arany-balladákból válogattak a középiskolások. A Petőfi Színház színpadán hat csapat mutatta be produkcióját.

Balla Emőke

A veszprémi Közgáz Színjátszókör Arany Tetemre hívás című balladáját adta elő Fotó: Balogh Ákos

Az Ádámok és Évák ünnepe a Szolnoki Szigligeti Színház középiskolák számára szervezett színészi vetélkedője és előadássorozata. A rendezvény célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz és a magyar drámairodalomhoz. Az első eseményt 2010-ben szervezték meg, a Veszprémi Petőfi Színház 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A teátrum meghívta a város és a megye középiskoláit egy évenkénti nemes versengésre. Az első évben a fiatalok Madách Imre Az ember tragédiája című művének egy-egy színét adták elő. A következő évben a középiskolások a Biblia történeteit mutatták be, egy évvel később az Emberek az embertelenségben című darabban a XX. század első felének veszprémi és megyei vonatkozású történeteit idézték meg. 2014-ben Gergők és Vicuskák léptek színpadra, 2015-ben A mi Petőfink, 2016-ben Shakespeare és a szenvedély, tavaly pedig a Magyar népmesék című előadásban szerepeltek a diákok. A színház – tekintve Arany János születésének 200. évfordulójára – az Arany-balladák tematikát határozott meg. A felhívásra hat iskola jelentkezett. Az előadást Palásthy Bea színművész rendezte. Úgy fogalmazott: – Reméltem, hogy a fiatalok egy új látásmódot mernek használni Arany Jánossal karöltve. Nagy többségükben ezt meg is tették.

A veszprémi Közgáz Színjátszókör Arany Tetemre hívás című balladáját adta elő Fotó: Balogh Ákos

A Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola Kátéem csoportja a Pázmán lovag, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakgimnázium Lóczy Diákszínpada a Walesi bárdok, az Ágnes asszony és a Hídavatás, a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola Közgáz Színjátszóköre a Tetemre hívás, a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium Duende Színjátszó Köre a Walesei bárdok, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium Színvilág csoportja az Ágnes asszony című balladát adta elő.

A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium pár év kihagyás után tért vissza a Petőfi Színház színpadára. A színjátszó csoport kifejezetten a Vörös Rébék című ballada előadására állt össze az iskola 10. b osztályos tanulóiból. Jókedvű, agilis társaság, tele életkeddvel és kreativitással, jellemezte az osztályt Szabó Kalliopé felkészítő tanár. A színházi szereplés fejleszti a diákok kommunikációs és kifejező készségét, személyiségét, önbizalmát. Számára az a legnagyobb elismerés, hogy a középiskolások azt kérték, a csoport a bemutató után is folytassa a közös munkát, üres lenne az életük nélküle. Páder Zsófia a Narrátort alakította. Izgalom és nosztalgia van benne, általános iskolában járt színjátszókörbe, most is örömmel vesz részt a produkcióban, közölte az előadás előtti próbán. Greff Bálint szereti a színházat. Számára is jó érzés színpadon állni. Egyszerre több szerepet játszik: ő a Kasznár és az egyik kórus tagja, ő mondja, hogy „Hess, madár!”. Aranyt még nem tanulták a tizedikesek, erre az alkalomra azonban felkészültek a balladából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában